Zemanovi je to u zadele. A národu taky, paní Dusilová. Dvě novinářské hvězdy smutně o prezidentovi

13.04.2016 7:13

Dva komentáře týkající se prezidenta Miloše Zemana jsou k nalezení na serverech iDNES.cz a Lidovky.cz. Petr Kamberský se na Lidovkách.cz vrací ještě k návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze, Mirka Spáčilová si na serveru iDNES.cz všímá kritiky hlavy státu na předávání Cen Anděl.

Zemanovi je to u zadele. A národu taky, paní Dusilová. Dvě novinářské hvězdy smutně o prezidentovi
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Kritiku hlavy státu na předávání Cen Anděl nazvala Spáčilová folklorní válkou umělců. „Na jedné straně platí, že nebýt několika krotkých slovních útoků na prezidenta Zemana, které na udílení hudebních cen Anděl zazněly, ztratil by usedlý večer poslední záminku, proč by se měl vůbec dál veřejně načechrávat,“ konstatuje Spáčilová s tím, že stateční tribunové uměleckých barikád by si měli přiznat, že jejich výzvy těžko vyvedou národ do ulic. To, co bylo řečeno, padá jen do černé díry, myslí si. 

Původní text ZDE.

Následně posuzuje sledovanost pořadu – na Anděly se dívalo jen půl milionu lidí, kdežto na show Tvoje tvář má známý hlas se dívalo skoro třikrát víc lidí. „Podle peoplemetrov¨ého měření publikum radši naslouchá nedokonalým šaškovským imitátorům než vážným kazatelům s bezchybnou intonací,“ konstatuje.

Podle Spáčilové je také faktem, že aktivisté nemají smysl pro humor, styl ani proporce. „Povykovat během ceremoniálu ‚nesouhlasím – já taky – a já taky‘ zůstane dětinským gestem, o kterém se mluví pouze proto, že na pořádně peprný skandálek se Andělé nezmohli,“ uzavřela.

Komentátor Petr Kamberský pro změnu uvádí, že Miloš Zeman pokračuje ve své promyšlené kampani za co nejhlubší rozdělení společnosti. „Velmi chladně kalkuluje s tím, že pro znovuzvolení do čela státu mu stejně jako před třemi lety stačí zhruba 1,25 milionu věrných voličů. Co si myslí ti ostatní, je mu doslova u zadele,“ říká. Poté, co se dostane Zeman do druhého kola, zavřou podle něj někteří oči a budou jej volit jako menší zlo. 

„Do této kategorie přesně zapadá i zdánlivě neuvěřitelný projev určený policii. Den poté, co se policejní prezident omluví za ‚excesy a přílišnou horlivost‘ svých podřízených, pronese hlava státu slova: ‚Pozval jsem vás na Pražský hrad, abych vám vyjádřil svoji vděčnost a svoje poděkování za zásahy jak 17. listopadu minulého roku, tak nyní při návštěvě čínského prezidenta. Je špatný ten, kdo se nedokáže zastat svých podřízených, a je špatný ten, kdo se jim bojí vyjádřit svoji úctu,“ všímá si Kamberský. Podle něj je tento výrok určen voličům. 

Kamberský také analyzuje dvacet let starý rozhovor, v němž si všímá například Zemanových slov o prodeji Sparty Praha. „Základní motivací pro pobyt v politice je zabránit v úspěchu těm, kteří, kdyby k nám dnes přišli Číňané, si zítra nechají zešikmit oči na praktické chirurgii, pozítří se nechají infikovat žloutenkou, aby měli tu správnou barvu pleti, a popozítří začnou psát do svých kádrových dotazníků, že již od dětství milovali rýži. Myslím si, že lidé, kteří kradou, kteří podvádějí, kteří pokládají politiku za výtah k moci, by měli mít své oponenty, a proto jsem v politice,“ řekl tehdy Zeman. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…