Zemanovy Hovory z Lán: Mluvil o verbálních průjmech i nabídce Schwarzenbergovi

25.08.2013 17:51

Prezident Miloš Zeman pokračuje v tradici Hovorů z Lán. V nedělním vysílání se rozpovídal i o svém někdejším sokovi Karlu Schwarzenbergovi. Tomu prý nabídl, že by mohl být rakouským velvyslancem. Předseda TOP 09 však nabídku odmítl, i když byla myšlena zcela vlídně a přátelsky.

Zemanovy Hovory z Lán: Mluvil o verbálních průjmech i nabídce Schwarzenbergovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Karel Schwarzenberg se totiž nedávno zviditelnil rozhovorem pro rakouský list Presse am Sonntag, kde mluvil o Miloši Zemanovi a jeho vztahu k alkoholu. Prezident však v Českém rozhlase ujistil, že s ním nehodlá válčit, a tak Schwarzenbergova slova nekomentoval.

Zmínil však, že mu prý nabízel místo rakouského velvyslance. „Schwarzenberg tuto vlídnou, opravdu vlídnou a přátelskou nabídku odmítl. No tak jsem nedávno jmenoval jiného velvyslance v Rakousku,“ dodal prezident.

„Rozhodně nehodlám vykopávat válečnou sekeru s panem Schwarzenbergem,“ poznamenal ještě k onomu rozhovoru. „Podle mého názoru je pouze maskotem Miroslava Kalouska a říká pouze to, co mu Miroslav Kalousek poradí. […] A s maskoty se neválčí,“ uzavřel.

Prezident se vyjádřil i k aktuálním otázkám, které hýbou Českou republikou. Jde například o víkendové protiromské pochody. Zde Zeman opět odsoudil extremisty a neonacisty.

Podle něj by situaci nejvíce pomohlo, kdyby se rozbila tzv. „bílá mafie“ a vytvořila se pracovní místa. Sám byl totiž nedávno ve Šluknově a Romové zde žijí v garsonkách s měsíčním nájmem devět tisíc. „Ale to nájemné neplatí oni, to jim platí stát ze státního příspěvku na bydlení,“ poukázal prezident. Pokud by se přestal tento příspěvek zneužívat, určitě by to podle něj pomohlo napětí mezi většinou a Romy.

Hodnotil poté i nynější cestu k předčasným volbám. Přesně těch chtěl prý vládou Jiřího Rusnoka dosáhnout – co nejelegantněji. Stěžovali si však na něj pravicoví i levicoví komentátoři, v pořadu zmínil například „verbální průjmy Jiřího Pehe“.

Pak ale pochopil, proč ho kritizuje i levice, řekl mu to prý jeden ze zástupců ČSSD. Svým krokem vzal levici cíl kritiky, do něhož mohla „kopat“ ještě tři čtvrtě roku před běžnými volbami.

„Podle mého názoru sociální demokracie místo hledání terče by se měla soustředit na svoje klasická témata: obnovení hospodářského růstu, progresivní zdanění…“ radil Zeman. „Demokratická pravice by se měla vrátit k tradičním tématům, která jsou podle mého názoru naprosto oprávněná,“ dodal. „Bohužel ta pravice si místo toho vymyslela heslo: Boj proti Zemanovi,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…