Zemanovy Lány: Postřílíme jeleny, muflony, prasata. Sněmovna škrtla peníze, neuživíme je

01.11.2022 14:24 | Kauza

Lánská obora bude nucena provádět masivní škrty v důsledku poslaneckého rozhodnutí sebrat z rozpočtu 30 milionů korun. Jak se to projeví v praxi? Dojde ke zrušení výukových programů v malé oboře, jejímu uzavření veřejnosti, budou zrušeny mnohé akce a hlavně, budou muset postřílet bezmála 450 kusů zvířat – jelenů, muflonů nebo divokých prasat. Nebude je z čeho živit.

Zemanovy Lány: Postřílíme jeleny, muflony, prasata. Sněmovna škrtla peníze, neuživíme je
Foto: NP Šumava
Popisek: Jelen Standa

Poslanecká sněmovna v říjnu odebrala Kanceláři prezidenta republiky z rozpočtu na příští rok 30 milionů korun, konkrétně šlo o výdaje na lesní hospodářství. Místo toho prý budou prostředky přesměrovány na podporu mládežnických spolků. Šlo o návrh poslanců Šimona Hellera (KDU-ČSL), Jakuba Michálka (Piráti), Pavla Žáčka (ODS), Pavla Klímy (TOP 09) a Ondřeje Lochmana (STAN).

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

Problém je v tom, že daní za toto poslanecké rozhodnutí bude smrt téměř 450 kusů divoké zvěře, která žije v Lánské oboře. Ta totiž kvůli neočekávané díře v rozpočtu nebude schopna zajistit vysokému počtu chované zvěře dostatek krmiva na zimu. „Konstatuji, že tento návrh byl předložen bez znalosti hospodaření Lesní správy Lány a celkové problematiky lesního hospodářství. Marně jsme upozorňovali na nesystémovost návrhu a rizika s tím spojená,“ uvedla náměstkyně ředitele Lesní správy Lány Ivana Pokorná.

„Správci obory, která má vysokou historickou a užitkovou hodnotu, jsou tak nuceni v důsledku rozhodnutí Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky přistoupit k razantním krokům. V oboře v současné době žije přes 1300 kusů divoké zvěře (jelen sika japonský, jelen sika Dybowského, jelen evropský, daněk evropský, muflon a prase divoké). Zajistit takovému množství zvěře potravu na zimu je za současné situace nemožné. Početní stav chované zvěře proto musíme redukovat. Musí dojít k vynucenému odlovu přibližně třetiny zvěře, přestože jsou zde v chovu výhradně zdravé a silné kusy,“ popisuje Pokorná.

Mezi další důsledky snížení rozpočtu pak podle jejích slov může přibýt i nemožnost adekvátně reagovat na mimořádné situace, kalamity a živelní pohromy. „Nejsme státní úřad a na naše hospodaření mají zásadní vliv klimatické podmínky. Na vzniklé situace musíme reagovat bezprostředně. Bez dostatečné finanční rezervy připravené k okamžitému použití je to vyloučené.“ Stejně tak prý nebude moci správa pokračovat v obnovování porostů polokalamitních holin vzniklých v důsledku celoevropské kůrovcové kalamity a sucha.

Dále prý bude nutné zastavit chystané rekonstrukce několika objektů v Lánské oboře jako jsou hájovny, oplocení obory a další projekty. „Naplňování aktivit široké laické i odborné veřejnosti koncentrovaných v ukázkové obůrce Lánské obory včetně lesnické pedagogiky pro školky a školy, nebude z nedostatku finančních prostředků možné a dojde k uzavření obůrky,“ popisuje Ivana Pokorná.

„Dochází tak ke znehodnocení mnohaleté práce desítek zaměstnanců Lesní správy Lány. Situace je o to smutnější, že bude další dlouhá léta trvat, než se škody napraví,“ konstatuje v dopise Lesní správy Lány adresovaném poslancům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…