Zemanův vztah k vládě bude podobný tomu Klausovu, soudí Pospíšil

05.02.2013 19:20

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v křesle hosta úterního Interview24 zdůraznil, že Zemanův vztah k vládě nebude příliš odlišný od vztahu Klausova. Sám Zeman si jako zkušený politik musí být vědom toto, že jsme parlamentní republikou a prezident předčasné volby vyvolat nemůže. Kdyby k nim přece jen došlo, tak se jich podle Pospíšila občanští demokraté v žádném případě nebojí.

Zemanův vztah k vládě bude podobný tomu Klausovu, soudí Pospíšil
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu Události, komentáře

"Až se trochu uklidní mediální spekulace o ústavních vztazích mezi vládou a prezidentem, pak ta budoucí situace nebude až tak odlišná oproti současnému stavu," prohlásil hned v úvodu pořadu Pospíšil. V této souvislosti zdůraznil, že prezident může vládu kritizovat, ale vláda je odpovědná Poslanecké sněmovně, nikoli prezidentovi.

ODS se předčasných voleb nebojí

Miloš Zeman jako zkušený politik podle Pospíšila ví, že by bylo příliš turbulentní, kdyby se parlamentní model demokracie pokoušel obracet v poloprezidentský systém. Pokud by k tomuto kroku přece jen sáhl, pak by podle někdejšího ministra spravedlnosti Zeman neplnil to, co slíbil hned na své první tiskové konferenci po vítězných volbách. Ukázalo by se, že nehraje za celou republiku.

Přesto je třeba říci, že se ODS nebojí předčasných voleb. "Jsem přesvědčený, že příští parlamentní volby přečkáme a budeme dál působit ve sněmovně," prohlásil v pořadu Pospíšil.

Následně přišla řeč na otázku navržení kandidátů na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Tím by podle Pospíšila neměl být žádný do nedávna aktivní politik, jako třeba Ivan Fuksa (ODS). Někdejší jihočeský hejtman Jan Zahradník, který už je nějaký čas mimo vrcholnou politiku, by ale podle Pospíšila mohl být kvalitním kandidátem.

Budou mít LIDEM svůj poslanecký klub?

V závěru pořadu padly ještě dvě zásadní otázky. Je správné, aby se poslancům nejmenší vládní strany LIDEM umožnilo ustavit si poslanecký klub. Podle Pospíšila je to krok správným směrem, který poslancům strany LIDEM umožní plné fungování. Exministr spravedlnosti doufá v to, že v budoucnu nikdy nenastane situace, aby bylo umožněno ustavení poslaneckého klubu kupříkladu třem samostatně stojícím poslancům. Poslance LIDEM ale nekritizoval, vnímal je jako konstruktivní politiky, kteří chtěli pokračovat v programovém prohlášení vlády.

Nakonec Pospíšil promluvil také o vyplácení poslaneckého platu zákonodárcům, kteří toho času dlí za mřížemi jako bude Roman Pekárek (dříve ODS) nebo vazebně stíhaný poslanec David Rath (dříve ČSSD). Exministr spravedlnosti zdůraznil, že David Rath popírá jen základní plat a dá se říci, že svůj mandát vykonává, neboť do sněmovny posílá návrhy zákonů. Poslanci se však shodli na tom, že je nebudou projednávat, protože se nedostavil sám Rath, aby své návrhy obhájil, a neurčil také žádného svého zástupce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …