Zemětřesení u Babišových partnerů: Miliardář mluví o korupci, možná hrozí rozpad

08.10.2013 14:27

O napjatých a otazníky opředených vztazích se tento týden hovoří uvnitř politického uskupení Severočeši.cz, které jde v Ústeckém kraji do parlamentních voleb společně s hnutím ANO. Dosavadní předseda se zastával mostecké náměstkyně primátora Hany Jeníčkové, která se podle slov mecenáše Jiřího Zelenky podílela na korupční aféře, a raději odešel. Politička se nezachovala stejně a přes Zelenkovu nelibost zůstala v předsednictvu strany, a dokonce projevila důvěru novému vůdci.

Zemětřesení u Babišových partnerů: Miliardář mluví o korupci, možná hrozí rozpad
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz, lídr Severočechů za Ústecký kraj, číslo 2 na kandidátce ANO v Ústeckém kraji

Předseda a spoluzakladatel sdružení Mostečané Mostu a Severočeši.cz, ředitel bytového družstva František Ryba, abdikoval tento týden na svou funkci a ukončil i své členství v předsednictvu Severočechů.cz. „Nebudu se tedy již podílet na vedení Severočechů.cz,“ potvrdil. Nemůže se prý ztotožnit s politickým stylem jednání, které na zasedání zastupitelstva města v Mostě předvedl před pár dny miliardář a mostecký podnikatel Jiří Zelenka. Ten veřejně vyzval k odstoupení místopředsedkyni a zároveň mosteckou náměstkyni primátora Hanu Jeníčkovou, která se podle jeho slov podílela na korupční aféře.

„Označuje se za zakladatele hnutí. Obecně v politice platí, že subjekt dodržuje linii stanovenou zakladatelem. Linie prezentovaná panem Zelenkou na zasedání zastupitelstva je mi bytostně cizí, a proto funkci opouštím,“ řekl a dodal: „Skandalizování práce poctivých zastupitelů – ať jsou ve vedení města či nikoliv – nepatří k seriózní politické práci.“ Tím reagoval na nařčení jeho politické kolegyně, Hany Jeníčkové, z přijetí úplatku v kauze průmyslové zóny Joseph, v níž je ovšem policií v tuto chvíli jako jediný vyšetřován a obviněn Vlastimil Aubrecht, bývalý poslanec a vládní zmocněnec za ČSSD.

Kdo očekával, že se náměstkyně Hana Jeníčková zachová stejně, mýlí se. Ta neopustila žádnou svou funkci, ani nenásledovala svého morálního ochranitele Františka Rybu. Naopak dala důvěru jeho nástupci, nyní Zelenkovu oblíbenci Bronislavu Schwarzovi, který je lídrem pro Ústecký kraj a na společné kandidátce s ANO má číslo 2.

Čeká se pád nebo naopak ještě větší růst?

V kuloárech se hovoří o rozštěpení strany, což ji může vést až ke konci. To z energického nasazení nového šéfa Bronislava Schwarze rozhodně nečiší. „Hned se pustím do plnění hlavních úkolů. Jsou jimi účast v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny a příprava mimořádné valné hromady hnutí Severočeši.cz, na kterém proběhne dovolba nového člena předsednictva za Františka Rybu. Budeme ještě více aktivnější a důraznější,“ prohlásil nový předseda hnutí Bronislav Schwarz.

S netrpělivostí se očekává, co se koncem října stane na dalším zasedání mosteckých zastupitelů. Hana Jeníčková se nevzdala svých funkcí ani na radnici, ale ani v předsednictvu Severočechů.cz a Jiří Zelenka opakovaně ubezpečoval, že ho zastupitelé s výzvou k její politické smrti nevidí naposledy.

Očernil tahouna? Teď se prý dostal na mušku on

Na mušce je prý nyní ze strany Jiřího Zelenky i sám František Ryba. „Jeho útoky proti mé osobě se vystupňovaly, čímž trpí hlavně moje rodina. Za této situace jsem ztratil motivaci pro další práci v politickém hnutí. Kvůli prosazovanému agresivnímu stylu chování se zcela vytratila tvůrčí atmosféra v tomto subjektu, který byl založen z iniciativy lidí pro zlepšení životních podmínek v Ústeckém kraji,“ prohlásil.

Svým politickým kolegům, dnes již bývalým, prý přeje rozvíjení idejí Severočechů.cz, pokud to ovšem pod novým vedením vůbec možné.

Jiří Zelenka se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil, že Ryba s Jeníčkovou se stejně na posty předsedy a místopředsedkyně v minulosti delegovali sami svými podpisy. Na jeho straně je mimo jiné senátorka Alena Dernerová – právě ona nečekaně na zasedání zastupitelů minulý čtvrtek vyzvala náměstkyni Jeníčkovou k odchodu, přestože s ní dlouhá léta měla velmi přátelské vztahy. Společně pak s Jiřím Zelenkou a lídrem za Sevročechy.cz v Ústeckém kraji Bronislavem Schwarzem vystoupili v úterý večer na ústeckém večeru s Andrejem Babišem.

Severočeši.cz dnes mají své zástupce v Senátu: Alenu Dernerovou a Jaroslava Doubravu.

KDO JE BRONISLAV SCHWARZ

  • Ředitel Městské policie v Mostě
  • Pod jeho vedením dosahuje tým strážníků výborných výsledků, ty byly oceněny i celostátně
  • Absolvent Vysoké vojenské školy letecké v Košicích a Vojenské akademie v Brně, nositel titulu inženýr
  • Na Policii ČR v Mostě prošel u kriminální a pořádkové policie několika funkcemi
  • Jeden ze zakládajících členů politického hnutí Severočeši.cz, dosud vykonával funkci místopředsedy
  • Radní města Lomu
  • Krajský zastupitel za hnutí Severočeši.cz
  • Koníčky: práce, rybaření a sport

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …