Zemřel Martin Povejšil. Lipavský, Černochová, Topolánek se loučí

08.08.2023 19:19 | Monitoring

Ve věku 62 let dnes zemřel diplomat Martin Povejšil. Působil coby velvyslanec České republiky v Chile a Španělsku. Posléze zastával i pozici zástupce při NATO a Evropské unii. „Martin Povejšil se o západní směřování a o obranu a bezpečnost České republiky zasloužil jako málokdo,“ vyjádřila se ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) dodal, že odešel jeden z nejlepších diplomatů, které Česká republika kdy měla. „Navíc to byl kamarád,“ doplnil Miroslav Topolánek.

Zemřel Martin Povejšil. Lipavský, Černochová, Topolánek se loučí
Foto: Screen CNN Prima NEWS
Popisek: Jan Lipavský v Partii

Po boji s vážnou nemocí dnes zemřel český diplomat Martin Povejšil. Mezi léty 1994 a 1998 působil jako velvyslanec České republiky v Chile, během let 2000 až 2004 pak ve Španělsku a Andoře. Do roku 2012 pak tři roky zastával pozici velvyslance České republiky při NATO, od září 2012 působil v roli stálého představitele republiky při Evropské unii.

V letech 2018 až 2022 pracoval na Ministerstvu zahraničních věcí České republiky coby vrchní ředitel sekce bezpečnostní a multilaterální.

Povejšil byl též spolutvůrcem bezpečnostní strategie, kterou tento rok v červnu schválil kabinet premiéra Petra Fialy (ODS), která podle Povejšila měla být nástrojem strategické komunikace bezpečnostní problematiky směrem do státní správy a k veřejnosti. V této strategii je Rusko explicitně popsáno jako hrozba, což je podle slov diplomata logické vzhledem k tomu, že tato země rozpoutala válku jen několik set kilometrů od hranic České republiky.

Lítost nad jeho zesnutím vyjádřil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Povejšila označil za jednoho z nejlepších diplomatů České republiky. Považoval ho za svůj vzor. „S velikou bolestí jsem přijal zprávu o úmrtí jednoho z nejlepších diplomatů, kterého naše země kdy měla, Martina Povejšila. Martin byl pro mě nejen váženým kolegou, ale i vzorem, od kterého jsem se každý den učil a naslouchal mu,“ napsal na Twitteru.

 

 

Obdobně se vyjádřila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a vyjádřila jeho rodině a pozůstalým soustrast. Zmínila též jeho přínos k západnímu směřování Česka. „Martin Povejšil nepatřil k těm, které denně vídáte ve zprávách a kteří se vyjadřují ke všemu. Ale velikost a význam člověka se neměří tím, jak často je v médiích, ale tím, co po něm zůstalo. Martin Povejšil se o západní směřování a o obranu a bezpečnost České republiky zasloužil jako málokdo. Odešel velký diplomat s obrovskou zkušeností, který nám bude chybět,“ rozloučila se s diplomatem na sociální síti.

 

 

„Zemřel Martin Povejšil, jeden z nejschopnějších a nejdůležitějších českých diplomatů posledních třiceti let. Člověk, který má ohromnou zásluhu na tom, že i v nejtěžších časech zůstalo Česko na správné straně,“ napsal na Twitteru novinář a redaktor Jindřich Šídlo.

Jeho tweet přesdílel bývalý předseda vlády Miroslav Topolánek. Povejšil byl jeho přítelem. „Moc dík, Jindřichu. To je přesné,“ dal novináři za pravdu. „Navíc to byl kamarád,“ dodal spolu s brečícím smajlíkem.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…