Zemřel Miroslav Štěpán, známý normalizační komunista

23.03.2014 12:58

Miroslav Štěpán, bývalý vysoký funkcionář KSČ a jediný vedoucí komunista, který byl za své kroky pravomocně odsouzen, zemřel. Informaci přinesl server Novinky.cz, kterému informaci potvrdil Štěpánův spolupracovník. Bylo mu 68 let.

Zemřel Miroslav Štěpán, známý normalizační komunista
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Štěpán, bývalý člen ÚV KSČ

Štěpán, narozený v roce 1945, byl jednou z nejvýraznějších politických osobností období normalizace, zejména její druhé části. Působil nejprve v mládežnických organizacích, dokonce jako předseda Mezinárodního svazu studentstva. Později se stal vlivným tajemníkem pražského stranického výboru.

Na konci osmdesátých let se dostal do předsednictva ÚV KSČ a netajil se ambicemi vystřídat Miloše Jakeše v pozici generálního tajemníka. Kromě toho upevňoval své pozice v hlavním městě. Právě v pozici pražského tajemníka a náčelníka Lidových milicí v lednu 1989 rozhodl o rozehnání protirežimních demonstrací, za což byl později odsouzen.

V listopadu 1989 se připomněl nevydařeným vystoupením před dělníky v pražské továrně ČKD, kde mluvil o tom, že „v žádné zemi neexistuje to, aby patnáctileté děti určovaly, kdy má odejít prezident“. Za to byl dělníky vypískán, s revolucí pohasly i jeho stranické ambice, musel se vzdát poslaneckého mandátu. Ještě v roce 1989 byl zatčen a následujících 22 měsíců strávil ve vězení.

V devadesátých letech se kromě svých obchodních aktivit věnoval i politice, když založil Stranu československých komunistů. V ní se o pozici generálního tajemníka jednu dobu přetahoval s Ludvíkem Zifčákem. V loňském roce ještě vydal knihu pamětí.

Štěpána měla podle serveru Novinky.cz v posledních letech sužovat rakovina, kvůli které byl na začátku roku hospitalizován. Později byl však propuštěn a zemřel doma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

10:25 Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky ame…