Zemřel bývalý poslanec a hudebník Svatopluk Karásek

20.12.2020 16:18

Ve věku 78 let zemřel někdejší radní České televize a bývalý poslanec Unie svobody, hudebník Svatopluk Karásek. V 70. letech patřil k nejvýraznějším písničkářům českého undergroundu a byl donucen komunistickým režimem k útěku z vlasti. Od poloviny 90. let působil jako farář v pražském kostele U Salvátora.

Zemřel bývalý poslanec a hudebník Svatopluk Karásek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Svatopluk Karásek

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí
Svatopluk Karásek se narodil v Praze v roce 1942, studoval nejprve zahradnictví, poté evangelickou bohosloveckou fakultu.

Od roku 1968 pracoval jako farář. Bez udání důvodu mu byl odebrán tzv. státní souhlas a nesměl jako farář působit. Posléze pracoval jako kastelán na hradě Houska.

Státní bezpečnost jej pronásledovala za texty jeho písní a v roce 1976 byl odsouzen na osm měsíců vězení. Byl signatářem Charty 77.

V roce 1980 nuceně emigroval do Rakouska a posléze do Švýcarska v rámci tzv. Asanace, v níž StB nutila lidi nepohodlné režimu k opuštění země. Ve Švýcarsku působil jako evangelický farář.

Po roce 2000 byl radním České televize a v roce 2002 se též stal poslancem za Unii svobody. Působil též jako zmocněnec vlády pro lidská práva. V politice skončil roku 2006. Neúspěšně kandidoval do Evropského parlamentu a do Senátu.

V roce 2010 prodělal středně těžkou mrtvici, dál působil již pouze jako farář. V posledních měsících měl problémy se srdcem, v září kvůli nim podstoupil operaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…