Zemřel papež Benedikt. První po staletích, který odstoupil

31.12.2022 11:10 | Ze sítí

Ve věku 95 let zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Oznámil to Vatikán. Benedikt XVI. byl papežem v letech 2005 až 2013 a ze zdravotních důvodů sám papežský stolec opustil, což bylo do té doby nevídané.

Zemřel papež Benedikt. První po staletích, který odstoupil
Foto: wikipedia.org
Popisek: Papež Benedikt XVI rezignoval na svou funkci hlavy katolické církve

Benedikt XVI. byl členem Hitlerjugend, ve kterém působil od 14 let, údajně tam byl zapsán proti své vůli. V závěru druhé světové války sloužil v armádě třetí říše, ale dezertoval a skončil v americkém zajetí.

Byl považován za jednoho z nejvzdělanějších papežů všech dob, v teologii dosáhl nejvyšších akademických hodností. Byl blízkým spolupracovníkem papeže Jana Pavla II. a měl velký podíl na jeho reformách.

Po jeho smrti v roce 2005 se Benedikt XVI. stal jeho nástupcem. Zkušenost s předchůdcem, který dlouho umíral a v posledních letech vykonával funkci spíše omezeně, ho v roce 2013 nejspíš vedla k rozhodnutí vzdát se římského stolce. Byl prvním papežem po mnoha staletích, který tak učinil.

Téměř deset let byl potom „emeritním“ papežem, který ale důsledně ctil autoritu papeže Františka, třebaže se s ním v pohledu na řadu věcí rozcházel.

Benedikt XVI. jako zastánce přísně konzervativní linie měl ale také vždy dost kritiků.

Proslavil se např. slovy o Mohamedovi, která ale později mírnil tím, že byla špatně pochopena. V časech džihádu ale byla vnímána poměrně intenzivně. „Ukažte mi, co Mohamed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem.“

Byl také částečně kritizován za vlažný přístup k aférám pedofilních kněží.

Konzervativní klerik ale paradoxně svou rezignací přepsal zvyklosti více, než kterýkoliv z jeho předchůdců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Papež Benedikt XVI. byl poslední z konzervativních, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 31.12.2022 12:13:08
papežů, odchovanec St. Poltenu, konzervativní katolické věrouky. Odstoupil asi fakt u vědomí hrůzy, kterou způsobil II. Vatikánský koncil, který zavedl "modernu" do katolické církve a vygeneroval takové lidi jako je Halík, Graubner nebo Vácha. Ten nový progresivistický papež František není nositel duchovního odkazu Církve Svaté, je to pouhý myč hnátů jinověrců, kteří by mu stejně nejradši zakroutili krkem. Církev dnešním dnem duchovně končí. I toho jsme se dožili.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…