Žena, 92 let: „Já v tomhle nechci žít.“ Lavina vzteku na ČT, terčem vláda i Zeman

29.01.2021 8:40

Vláda schválila další zpřísnění protikoronavirových restrikcí. Od soboty už např. nebude možné jet na služební cestu na hory s celou rodinou. Poslanec ANO Julius Špičák si v této souvislosti šťouchl do prezidenta Miloše Zemana, který opakovaně vyzývá k dodržování opatření. Špičák konstatoval, že se opatření dodržují snadno, když máte k dispozici celý zámek v Lánech. Poslanec ODS Martin Baxa udeřil na vládu Andreje Babiše (ANO) a pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) žádal lidi, aby to ještě vydrželi.

Žena, 92 let: „Já v tomhle nechci žít.“ Lavina vzteku na ČT, terčem vláda i Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Testování na covid-19

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí
„Nařizujeme, aby lidé omezili jen na nezbytně nutnou míru kontakty s jinými osobami,“ oznámil na tiskové konferenci předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. „A doporučujeme omezit návštěvy v rodinách, návštěvy za babičkou. Já chápu, že to nemůžeme úplně zakázat, ale doporučujeme to velmi zvážit," pokračoval Hamáček.

Má další zpřísňování smysl?

V Událostech, komentářích České televize o tom debatovali místopředseda ODS Martin Baxa, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Julius Špičák.

„Jen se prohlubuje chaos a ti lidé vlastně nevědí, co platí. A to je podle mého názoru hlavní příčina toho, proč v Česku dochází k tomu, že lidé jsou nervózní a znejistělí. Prostě proto, že jim vláda neříká pravdu,“ udeřil na kabinet Andreje Babiše Baxa.

„Já bych asi nebyl tak kritický jako kolega Baxa, protože ta epidemická čísla jsou evidentně velice vážná a já myslím, že každý, kdo si z těch všech záležitostí, které běží, vezme to podstatné, tak to podstatné je, pokud možno, omezit kontakty,“ žádal diváky Netolický. „To podstatné je - neobcházejme nařízení a snažme se chovat tak, jak máme. Nicméně vím, že je to náročné a únavné,“ doplnil hejtman Pardubického kraje.

Julius Špičák doplnil, že návštěvy v rodinách nelze kontrolovat. A pokud by vláda tvrdě vymáhala dodržování restrikcí, prý to narazí na příliš velký odpor.

„Já mám dvaadevadesátiletou matku, lékařku, ona je ve skvělé psychické kondici a ona vám regulérně řekne - já v tomhle nechci žít, já jestli dostanu zápal plic, tak si lehnu a už nevstanu,“ prohlásil. „Ta opatření jsou velmi deprimující. Ale druhá věc je naše schopnost je penalizovat. Velmi dobře víme, že přísná penalizace by narazila na velký odpor,“ uvedl Špičák.

„Třeba represe je ve Španělsku mnohem přísnější než v Čechách, ale já si nejsem úplně jistý, jak bychom s naší genetikou takové represe snášeli,“ dodal poslanec ANO s tím, že jeho dcera žije ve Španělsku, takže tuší, jak to v této zemi funguje.  

Pár slov pronesl i na adresu prezidenta Miloše Zemana, který opakovaně vyzývá k dodržování opatření.

„Vnímat opatření z pohledu Lán je něco jiného, než z osmého patra paneláku,“ vzkázal hlavě státu. Prezident má k dispozici velké prostory, zatímco klasická rodina žije v menším bytě, rodiče pracují z domova, děti se učí doma a nemají to lehké.

V tu chvíli se ozval Baxa.

„Já se musím přiznat, že úvahy o tom, že naše genetika nám neumožňuje dodržovat opatření, je, při vší úctě k vám, pane profesore, naprosto mylná,“ konstatoval s tím, že se lidé na jaře semkli, ale v létě se nebývale rozvolňovalo. „A potom na podzim vypukla panika a chaos,“ zdůraznil Baxa.

Vláda podle něj zapomíná na to, že by opatření měla být přehledná a podnikatelé, na které dopadají, by se měli dočkat kompenzací.

Podle Netolického je epidemická situace natolik špatná, že by měl někdo provozovatelům ski areálů říct, že v této sezóně neotevřou.

„Už od Vánoc se říká, že se někdy možná otevře, ale prakticky se ukazuje, že se asi neotevře, tak ať to někdo řekne nahlas. Vyhazují se peníze (na zasněžování), zbytečně se lidi drží v naději. Tak ať to někdo řekne nahlas,“ zlobil se Netolický.

Pánové se poté přeli o to, zda má být omezen pohyb osob např. na vzdálenost 15 kilometrů od bydliště.

Podle Špičáka je to drastické opatření, ale funkční. „Protože je vymahatelné,“ konstatoval Špičák. Zdůraznil však také, že nechce zavést stanné právo, jen to vidí jako nejúčinnější boj s epidemií.  

„Nezlobte se na mě, ale chce to všechno řešit se zdravým rozumem,“ kontroval Netolický.

Podle Baxy se má vláda soustředit především na očkování populace, protože jen očkování představuje cestu z pandemie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…