Zestátnit ČEZ, vypálil Kuba z ODS. Zeptali se dalších politiků a někteří jen polkli

04.12.2022 15:20

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) se v první části nedělního pořadu Partie zasazoval o zestátnění energetické společnosti ČEZ. Jako problémový tento návrh na zestátnění výrobců energií označili v druhé části pořadu jeho kolegové z vládních stran, naopak tento záměr kvitovali zástupci opozice.

Zestátnit ČEZ, vypálil Kuba z ODS. Zeptali se dalších politiků a někteří jen polkli
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Hejtman Martin Kuba v Partii.

Energetika v Česku i v Evropě se bude podle jihočeského hejtmana Kuby muset přenastavit. „Vláda má podle mého dělat všechno pro to, aby se výrobci elektrické energie do budoucna zestátnili. Je to podle mě jediná cesta, protože energetika přestává být tržním faktorem. Energetika nebude dlouhodobě schopná tvářit se, že je úplně volným trhem,“ uvedl v Partii.

V další diskusi europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) upozornil, že takový krok není tak snadný, jak se zdá: „Nevím, jak to hejtman Kuba myslel. Pokud by se měl ČEZ zestátnit, tak je to obrovský právní problém, hrozila by spousta žalob minoritních vlastníků,“ řekl s tím, že by bylo nutné takovou věc důkladně promyslet.

Podobně se na věc dívá i šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek: „Je to jedna z možných variant, musíme si však uvědomit, že ČEZ není jedinou firmou, která je na trhu, takže to je složité rozhodnutí. Muselo by se to důkladně promyslet,“ doplnil.

Místopředsedkyně Sněmovny za hnutí ANO Klára Dostálová zestátnění ČEZ vnímá jako krok správným směrem. „Pro mě je zásadní soběstačnost. Jestli k tomu vede cesta tak, jak navrhoval hejtman Kuba, na to se musím podívat ze záznamu, protože přesně nevím, co říkal. Určitě je to cesta správným směrem,“ dodala.

Na zestátnění ČEZu apeloval v první části Partie i předseda SPD Tomio Okamura. „Je potřeba udělat všechny kroky k zestátnění ČEZu,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…