Zestátnit ČT a rozhlas! navrhl Tomio Okamura. A už začal nářek. Veliký

24.10.2017 9:52

Český rozhlas se dnes ohradil proti tvrzením předsedy SPD Tomia Okamury, která pronesl v pondělním rozhovoru v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Podle veřejnoprávní instituce Okamurova slova ohrožují demokratické principy, na nichž byla vybudována Česká republika.

Zestátnit ČT a rozhlas! navrhl Tomio Okamura. A už začal nářek. Veliký
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

„Hospodaření Českého rozhlasu bylo, je a bude vždy zcela transparentní. Úvahy o zestátnění médií veřejné služby by pak znamenaly pošlapání demokratického zřízení v naší zemi,“ uvádí generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Vylučuje, že by instituce měla problémy s hospodařením. „Český rozhlas se rovněž nikdy nebránil tomu, aby bylo jeho hospodaření podrobeno kontrole NKÚ. Naopak tento postup uvítá,“ sdělil Zavoral.

O pořadu jsme psali ZDE.

Anketa

Jste pro uspořádání referenda o setrvání v EU?

90%
10%
hlasovalo: 11767 lidí

„Zcela razantně Český rozhlas odmítá myšlenku pana Okamury o zestátnění médií veřejné služby. Podobný krok by byl bezprecedentním narušením demokratických principů, na kterých stojí Česká republika. Byl by to krok zpět k totalitnímu systému, kterého se česká společnost zbavila v listopadu 1989 po sametové revoluci. Zestátnění Českého rozhlasu a České televize by znamenalo potlačení svobody projevu, narušení objektivního a pravdivého informování veřejnosti,“ podotkl následně zostra Zavoral.

„Český rozhlas je moderním, sebevědomým, nestranným a vyváženým médiem veřejné služby. Plní svoje poslání odpovědně a důsledně tak, jak mu ukládá zákon o ČRo i Kodex ČRo. Tvrzení pana Okamury na adresu Českého rozhlasu jsou nepravdivá, zcela nepodložená a zavádějící,“ zakončil své prohlášení Zavoral.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Celé prohlášení:

Předseda SPD Okamura svými výroky o zestátnění ČRo a ČT ohrožuje principy demokracie 

Český rozhlas se důrazně ohrazuje proti tvrzením předsedy SPD Tomia Okamury, která pronesl v pondělním rozhovoru v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu a která ohrožují demokratické principy, na nichž byla vybudována Česká republika. Hospodaření Českého rozhlasu bylo, je a bude vždy zcela transparentní. Úvahy o zestátnění médií veřejné služby by pak znamenaly pošlapání demokratického zřízení v naší zemi. 

Český rozhlas nemá žádné problémy s hospodařením, naopak hospodaří zcela transparentně a naplňuje beze zbytku všechna ustanovení, která mu ukládají příslušné zákony včetně zákona o veřejných zakázkách či registru smluv. Jeho zprávy o hospodaření pak byly bez výhrad schváleny Poslaneckou sněmovnou. Český rozhlas se rovněž nikdy nebránil tomu, aby bylo jeho hospodaření podrobeno kontrole NKÚ. Naopak tento postup uvítá. 

Zcela razantně Český rozhlas odmítá myšlenku pana Okamury o zestátnění médií veřejné služby. Podobný krok by byl bezprecedentním narušením demokratických principů, na kterých stojí Česká republika. Byl by to krok zpět k totalitnímu systému, kterého se česká společnost zbavila v listopadu 1989 po sametové revoluci. Zestátnění Českého rozhlasu a České televize by znamenalo potlačení svobody projevu, narušení objektivního a pravdivého informování veřejnosti. 

 

Český rozhlas je moderním, sebevědomým, nestranným a vyváženým médiem veřejné služby. Plní svoje poslání odpovědně a důsledně tak, jak mu ukládá zákon o ČRo i Kodex ČRo. Tvrzení pana Okamury na adresu Českého rozhlasu jsou nepravdivá, zcela nepodložená a zavádějící. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…