Zfetovaný doktor při operaci? Ale ano, píší noviny. A dobře ho znáte

16.03.2015 10:23

Bývalý ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý v době, kdy se nejenom věnoval své manažerské funkci, ale kdy pracoval i jako lékař a kdy dokonce operoval, užíval ve velkém kokain. Mohl tak ohrozit zdraví svých pacientů. Informuje o tom server Lidovky.cz s tím, že to prozrazují Dbalého zápisky, které má server k dispozici.

Zfetovaný doktor při operaci? Ale ano, píší noviny. A dobře ho znáte
Foto: repro youtube.com / tan
Popisek: Někdejší šéf nemocnice Na Homolce MUDr. Vladimír Dbalý

Dbalý se dle listu v době, kdy kupoval drogu po deseti gramech, minimálně dvakrát ocitl na operačním sále. I když tak potenciálně mohl ohrozit zdraví pacientů, na rozdíl od obvinění z korupce však v tomto ohledu může zůstat klidný, postih od lékařské komory mu prý nehrozí.

„Pavel D. - přináší pro mě zajímavou obchodní nabídku a poprvé v životě od něj dostávám (dárek k Vánocům) 2 g kvalitního kokainu (opatrně vyzkouším),“ zapsal si Dbalý 14. prosince 2010. O den později zmiňuje první nesmělý pokus během binge, jak anglickým termínem nazýval pitku. „Bowling bar v Řepích, předvánoční večírek neurochirurgie: řádný binge, poprvé zkouším malé množství kokainu. Doma taxíkem až ráno v 8:00,“ zapsal si lékař, který je nyní stíhaný kvůli podezření z korupce, do svého zápisníku.

Trip příjemný, mluvím určitě jistěji

Zapsal si i další zkušenosti s užíváním drogy: „17. prosince 2010 - Poprvé shot koksu (Trip celkem příjemný, mluvím určitě jistěji),“ poznamenal si. Drogu ale neužil večer na párty, ale přímo v nemocnici před poradou s primáři. Jenže tehdejší šéf Homolky nevyřizoval pouze manažerské záležitosti, ale také operoval či asistoval na operačním sále, k čemuž se v zápisníku sám přiznává. I k tomu, že kokain pravidelně šňupal během pracovní doby.

Podle serveru přitom droga Dbalému začala přerůstat přes hlavu. Zjevně si to i sám uvědomoval. „Celé dopoledne interminentně sníh (začínám být v pěkném průseru a odnesu to dříve či později),“ obával se v zápisku z 31. ledna 2011. A o měsíc a půl později přidal další poznámku na toto téma. „14. března 2011 - přijíždí spojka od Pavla D., od které kupuji 10 g sněhu za 20 K (je to v prdeli - už mám svého dealera). Zbytek odpoledne pod sněhem.“ Podle serveru přitom zjevně operoval.

Operoval Dbalý v době užívání drogy? Nemocnice mlčí

Server upozornil, že Nemocnice Na Homolce se již dříve odmítla k věci vyjádřit a potvrdit, či vyvrátit informace o tom, zda Dbalý v době užívání drogy operoval. Mlčení k celé věci zachovává i Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde šéf Homolky držel čas od času takzvané příslužby, během nichž byl v případě akutního zákroku k dispozici.

„Po dobu jeho působení nebyly u jeho osoby zaznamenány projevy návykových látek. Jeho pracovní výkon lékaře lze označit za standardní a bezproblémový,“ omezil se na strohé konstatování mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek.

Podle mluvčího lékařské komory Michala Sojky jsou návykové látky u lékařů v obecné rovině problém, ale v případě Dbalého je nemožné zjistit, zda jeho výkon droga ovlivnila.

Česká lékařská komora se podle Sojky věcí nechystá zabývat. „My to řešit nemůžeme, protože je to z hlediska disciplinárního řádu promlčené. Navíc si nikdo nestěžoval. Kdyby si to nezapsal, asi by si toho nikdo nevšiml. Šlo také o to, jestli si šňupl a šel operovat,“ upozornil mluvčí komory.

Kokain dává pocit, že se člověku nemůže nic stát

Jestli byl Dbalý pro pacienty rizikem, nelze jednoznačně určit ani podle drogového experta Ivana Doudy z organizace Drop In. „Znám lidi dlouhodobě na kokainu, sice byli podrážděnější, ale fungovali. Zřejmě to u něj oslabilo sebekontrolu, kokain dává pocit, že se člověku nemůže nic stát. Pokud by ho užíval dál, spadl by do paranoie,“ řekl serveru Douda.

Jak dodal, lékař užívající kokain je riskantní v mnoha ohledech. „Může být podrážděný, agresivní, podezřívavý. Stav během operování by se musel zjistit opravdu přesně,“ varoval.

Celý článek najdete ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…