Žhavá novinka: Američané plánují zaplnit naše nebe svými bezpilotními letadly

04.07.2016 7:02

Americká armáda požádala české úřady o povolení pro přelety obřích špionážních dronů. Jejich velikost je srovnatelná s dopravními letouny. Drony Global Hawk mají létat nad Českem na své výzvědné lety na hranice Ruska. Píše o tom deník Právo.

Žhavá novinka: Američané plánují zaplnit naše nebe svými bezpilotními letadly
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

„Snažíme se tyto přelety vojenských bezpilotních letadel USA nad územím České republiky umožnit. Hledáme způsob, který bude v souladu s vnitrostátní i mezinárodní právní úpravou a při zachování nejvyšší možné míry bezpečnosti samotného provozu,“ řekl Právu mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. Podle deníku se již několikrát setkaly vyjednávací týmy příslušných ministerstev, které se snaží najít cestu, jak spojencům vyhovět. 

Situace však rozhodně není jednoduchá. S přelety velkých bezpilotních letounů tu nikdo nemá zkušenosti a není na ně pamatováno ani v české či evropské legislativě. To potvrdil i mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. „Zvažujeme možnosti, jak tuto otázku právně upravit tak, abychom našim partnerům umožnili přesun i této techniky,“ dodal Medek. 

Přestože bezpilotní letouny nesplňují požadavky pro certifikaci žádného evropského úřadu pro civilní letectví, letecký expert Tomáš Soušek velké problémy nevnímá. 

„Pro letecký provoz to nebude problém, protože létají ve velkých výškách, v kterých civilní letadla nelétají. Pouze při stoupání a klesání se pohybují vzdušným prostorem, ve kterém mohou být jiná letadla,“ řekl Právu Soušek. 

Americké drony, jež jsou chloubou amerického letectva, jsou rozmístěny na Sicílii, na základně Sigonelle. Odtud vyráží na monitorování území nad Islámským státem. Létají ve výšce až 20 tisíc metrů, ve vzduchu vydrží rekordních 32 hodin a doletí skoro 23 tisíc kilometrů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…