Žhavý průzkum: Levice kraluje, ODS pláče. Ale pane Okamuro, pozor

12.09.2013 11:27

Levicové strany by výrazně zvítězily v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. Vyplývá to z aktuálního průzkumu volebních preferencí společnosti SANEP.

Žhavý průzkum: Levice kraluje, ODS pláče. Ale pane Okamuro, pozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Podle průzkumu by sociální demokraté získali 26,2 % hlasů před druhými komunisty se 16,2 % hlasů. Do sněmovny by se také dostali zemanovci. Levice by tak měla celkem 119 křesel. Naopak ODS by získala jen 8,7 procent a tedy 21 křesel. Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury by se do sněmovny nedostal vůbec s pouhými 3,7 procenty preferencí.

„Jakkoli se voličské nálady budou v předvolebním klání ještě nepochybně výrazně měnit ve vztahu k podpoře jednotlivých stran a hnutí, sociální demokraté mají i nadále největší šanci na volební úspěch. Jak ukazuje aktuální volební model společnosti SANEP mapující momentální voličské nálady, které mohou být výrazně odlišné od skutečného výsledku říjnových předčasných voleb, do Poslanecké sněmovny by se v současné chvíli vedle ČSSD, KSČM, TOP 09 a ODS nově dostaly i strany SPOZ, ANO 2011 a znovu i KDU-ČSL. Před sněmovními branami by pak aktuálně zůstal Úsvit přímé demokracie a SUVERENITA SBB," uvádí SANEP.

Návrat lidovců, neúspěch Okamury

TOP 09 by skončila třetí s 13, 9 %, což by pro ni znamenalo 33 mandátů, za ní ODS s 8, 7 procenty a pátou SPOZ by aktuálně volilo 6,9 % voličů. Zemanovci by tak měli 17 křesel. Hnutí Ano by volilo 6,1 % voličů a strana Andreje Babiše by tak získala v Poslanecké sněmovně 15 křesel. Do sněmovny by se také vrátili lidovci s podporou 5,2% voličů a 12 mandáty.

„Před branami Poslanecké sněmovny, avšak se zajištěným příjmem finančních prostředků za získané hlasy, které umožňuje dosažení tříprocentní hranice, by aktuálně skončila strana Úsvit přímé demokracie vedená senátorem Tomio Okamuou, která by získala podporu 3,7 % hlasů a SUVERENITA SBB Jany Bobošíkové s podporou 3,3 % hlasů. Zda se SUVERENITĚ SBB podaří zvýšit šanci na vstup do sněmovny vytvořením volebního bloku Hlavu vzhůru!, v němž je i politické hnutí Uzdravme naši politiku, je otázkou, na kterou odpoví až voliči v říjnových volbách," informuje dále společnost SANEP.

Česká pirátská strana, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Strana svobodných občanů i LEV 21 by podle průzkumu nepřekročily tříprocentní hranici.

Průzkum hovoří také o poměrně malé volební účasti. „56,2 % rozhodnutých voličů pak rovněž naznačuje, že další výrazná část voličů se bude rozhodovat na poslední chvíli, a to až na základě vývoje událostí."

Celá zpráva agentury SANEP ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…