Zhnusený šéf Greenpeace Rovenský: Rusnok ohnul páteř. A to vykládal, jaký je ekolog

22.11.2013 20:32

Odhodlanost premiéra Jiřího Rusnoka vyřešit záležitost limitů těžby uhlí se nelíbí Janu Rovenskému z hnutí Greenpeace. Ten pro ParlamentníListy.cz poskytl vyjádření k dnešním Rusnokovým proklamacím v Mostě. Podle zástupce ekologické organizace dočasná vláda nemá právo o tak zásadní věci rozhodovat.

Zhnusený šéf Greenpeace Rovenský: Rusnok ohnul páteř. A to vykládal, jaký je ekolog
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jiří Rusnok v Mostě

Premiér Jiří Rusnok údajně v Mostě na tiskové konferenci prohlásil, že usnesení vlády o územních limitech těžby je šikanózní a nevyloučil, že ještě jeho vláda se jím bude zabývat. Vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský patří mezi ty, kteří jsou přesvědčeni, že vládní usnesení o limitech zejména chrání před likvidací domovy tisíců lidí v severních Čechách.

Rusnok je elastický?

„Je to smutný pohled. Jiří Rusnok právě elasticky ohnul páteř o 180 stupňů,“ komentuje slova Jan Rovenský. „Ještě před dvěma měsíci na tiskovce Úřadu vlády prohlašoval, že jako velký ekolog je odpůrce prolomení limitů těžby. Nyní tvrdí, že jsou šikanózní a jeho vláda je patrně zruší,“ zdůvodňuje svou kritiku premiérova postoje, který prezentoval v Mostě po setkání s tamní hospodářskou a sociální radou a europoslancem Richardem Falbrem.

Nemají kompetence rozhodovat!

Podle Rovenského právě limity garantují rozvoj Ústeckého kraje bez devastace krajiny i zdraví místních lidí, kterou způsobují povrchové velkolomy. „Rusnokova vláda v demisi už nemá pravomoc vůbec o ničem rozhodovat nevratně, tím spíše o tak zásadní věci," míní aktivista Jan Rovenský.

Rusnokův postoj v Mostě podpořil i současný ministr průmyslu a obchodu, europoslanec Falbr i hejtman kraje Oldřich Bubeníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…