Žijeme tu tisíciletí, oni to tu nesmějí ovládnout. Už i z ODS znějí taková slova...

29.10.2015 22:51

Europoslanec Jiří Pospíšil zvolený za TOP 09, senátor Miloš Vystrčil (ODS) a předseda Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský diskutovali ve čtvrtečních Událostech, komentářích ČT o uprchlické krizi. Před kamerou padla i tvrdá slova o tom, že naše území obýváme stovky i tisíce let a dnes je nesmíme vyklízet někomu, kde chce snad přijít jen na návštěvu nebo naše území dokonce ovládnout. Kritiku si ale vysloužily i demonstrace v den státního svátku.

Žijeme tu tisíciletí, oni to tu nesmějí ovládnout. Už i z ODS znějí taková slova...
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

V úvodu se hosté shodli, že je správné posílat policejní či vojenskou pomoc na ochranu vnějších hranic Schengenu. Vláda měla pomáhat s ochranou společného prostou EU už dávno. Skutečnost, že stavbu plotů zvažuje za jistých okolností i Slovensko, vidí Pospíšil jako problém. Totéž platí o Rakousku.

„Rakušané nám na jedné straně vyčítají, jak se chováme k uprchlíkům, ale na druhé straně stavějí na svých hranicích ploty,“ zlobil se europoslanec. „Bezpečnostní experti německé kancléřky Angely Merkelové doporučují posílat drony na hranici s Českou republikou,“ doplnil Lidinský s tím, že je možná na čase povolat armádu. Ve stejném duchu se vyjádřil i Vystrčil. Pokud se nepodaří chránit Schengen, musíme chránit své hranice i my, byť by nám mělo jít především o to, abychom uprchlíky efektivněji registrovali. Blokace vnitřních hranic EU by poškodila myšlenku Evropské unie jako celku.

Předseda Úsvitu Lidinský připomněl, že v den státního svátku České republiky stovky lidí v několik městech vyjádřily nespokojenost s tím, jak vláda postupuje. „Lidé se bojí o svou budoucnost,“ poznamenal Lidinský. Pospíšil mu dal za pravdu, podle něho sice není důvod k panice, ale obavy lidí chápe. „Politici by ty obavy neměly zpochybňovat, ale zároveň by je neměly zneužívat, to, co se dělo na těch demonstracích, už bylo zneužití. Nelze také říkat, že je islám naprosto neškodný,“ nastínil svůj pohled na věc europoslanec. Lidé mají právo vést debatu o tom, jak moc se uprchlíkům otevřeme, koho u nás chceme a koho nechceme. To je správné.

Lidinský oponoval, že naši politici a média informují o rizicích imigrace ještě málo a omlouvají to tím, že k nám mnoho uprchlíků nemíří. Jenže míří do Německa a mohou mezi nimi být i radikálové.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Senátor Vystrčil pronášel po celou dobu relativně klidná slova, ale v jistou chvíli se neudržel: „My zde po staletí a tisíciletí žijeme a je nesmysl, abychom tento prostor vyklízeli někomu, kdo sem chce přijít na návštěvu nebo to tu dokonce ovládnout,“ konstatoval. Lidinský doplnil, že ke změnám v Evropě už dochází, protože porodnost Evropanů je relativně nízká v porovnání s porodností muslimů, kteří k nám přicházejí. Podobná varování pronesl i Pospíšil. „Já se bojím o lidská práva, rovnost žen a tak podobně. O to můžeme přijít. A kde je respekt k evropským hodnotám? To je pro mě obrovský problém,“ zvýšil v závěru hlas Pospíšil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…