Žijeme v nejbezpečnější době v historii, užívejme si to, žádá občany Pelikán po útoku v Manchesteru

28.05.2017 7:55

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) si povídal s Pavlem Štruncem na serveru Info.cz. Pár slov padlo k Jiřímu Kajínkovi. Podle Pelikána si tento muž odseděl své a má dostat šanci na nový život. Ministr spravedlnosti se věnoval také teroristickému útoku v Manchesteru. Pelikán má za to, že je načase zahájit citlivou debatu o omezení našich svobod ve jménu větší bezpečnosti, byť žijeme v nejbezpečnější epoše v našich dějinách.

Žijeme v nejbezpečnější době v historii, užívejme si to, žádá občany Pelikán po útoku v Manchesteru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Prvních pár minut věnoval případu Jiřího Kajínka. Pokud by bylo na Pelikánovi, nechal by spíše na soudu, aby Kajínka podmínečně propustil, ale když to udělal prezident, v podstatě proti tomu nic nemá. Podle ministra spravedlnosti je tomuto případu připisována větší důležitost, než by se slušelo.

„Někdo spáchal odporný a zavrženíhodný čin a také za něj více než dvacet let strávil ve vězení. A vzhledem k tomu, že to není žádný psychopat, takže mu to stačilo. I proto že vaši kolegové z bulvárně zaměřených částí vašeho mediálního domu si teď udělají z Kajínka dobrou potravu, tak doufám, že mu za to taky něco zaplatí,“ konstatoval Pelikán.  

Věnoval se však také teroristickému útoku v Manchesteru ve Velké Británii. Podle šéfa resortu spravedlnosti nastal čas na otevření debaty o vyvažování mezi bezpečností a osekáním některých osobních svobod.

„Já myslím, že by to v určité míře být na stole mělo. Je to debata, která by se měla vést a ve které bychom měli být velmi opatrní. Abychom pod vlivem nějaké události, která je hrozivá a útočí na naše nejniternější já, tak abychom se pod jejich vlivem nezbavily některých klíčových svobod.Ta debata trochu chybí a určitá absolutizace některých svobod může být v naší situaci nebezpečná,“ varoval ministr.

Celý rozhovor naleznete zde.

Jedním z kroků vedle je podle Pelikána rozhodnutí Evropského soudního dvora, které říká, že by policie neměla mít přístup k datům mobilních operátorů, kteří po nějakou dobu skladují informace o tom, s kým jsme si telefonovali, kde jse se pohybovali a tak dále. Kupříkladu vyšetřovatelé ve Francii jsou z toho nešťastní, protože právě díky těmto datům jsou schopni zmapovat vazby mezi teroristickými útočníky. Přitom v běžném životě lidé tato citlivá data poskytují Facebooku, Googlu a tak podobně.

Současně ale platí, že žijeme snad v nejbezpečnější době našich moderních dějin. Teroristé se sice snaží vyvolat pocit určitého zmaru a že se nám hroutí svět, ale tak to není. Ačkoli je útok v Manchesteru strašlivou událostí, nad kterou Pelikán cítí pohnutí, tak s použitím rozumu doplňuje, že to nebyl zdaleka nejkrvavější útok.

„Žijeme, statisticky vzato, v nejbezpečnější době v historii... A zároveň v jedné z nejbezpečnějších zemí na světě. Užívejme si to,“ požádal občany Pelikán. Terorismus nás podle jeho názoru trápí právě proto, že žijeme v tak bezpečné době. Kdyby naši zemi zasáhla válka nebo mor nebo jiná podobná hrůza, pak by nás teroristické útoky tolik nezajímaly, protože bychom měli jiné obrovské starosti.

Pelikán se věnoval také vládní krizi, kterou podle jeho názoru neustále rozviřují sociální demokraté a činí tak kvůli svým klesajícím preferencím. Koalice teď připomíná manželství, kde sice manželé ještě žijí pohromadě, ale spíš už jen ze zvyku. „Ještě pořád jsme v manželství, ale moc spolu nespíme,“ shrnul situaci Pelikán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…