Zima hrůzy začíná. Bývalí klienti Bohemie přestávají doma topit

29.10.2021 8:20

Bývalí klienti společnosti Bohemia Energy jsou beznadějní, až několikanásobně jim vzrostly ceny odebíraných energií. Účty za pár tisíc korun se během chvíle proměnily na částky okolo deseti ale i dvaceti tisíc korun. Zažívají doslova cenové peklo, ze kterého viní stát, jenž na ně kašle. Někteří proto už přestávají topit, píší Seznam zprávy.

Zima hrůzy začíná. Bývalí klienti Bohemie přestávají doma topit
Foto: Bohemia Energy
Popisek: Bohemia Energy

Násobně vyšší sumy za energie jsou pro klienty velkou čárou přes rozpočet. Seznam Zprávám popisují, že po prvotním infarktovém šoku z nově vypočítaných záloh, přestávají topit nebo musí dva měsíce před Vánoci sáhnout na své úspory.

Redakce vyzpovídala několik lidí, kteří musí zaplatit navýšené zálohy, než přejdou k novému dodavateli.

Původní zdroj ZDE

Za vzniklou situaci podle nich může stát. Vyčítají, že nedokázal dostatečně regulovat obchodní aktivity tak velkého hráče na trhu, jakým byla společnost Bohemia Energy s více než 900 tisíci odběrnými místy. Zároveň jim připadá, že se stát o jejich situaci nezajímá ani teď.

„Situace je zoufalá a kdybych se nesnažil našetřit na auto, neměl bych ani na jídlo,“ uvádí muž, kterého jako mnoho dalších lidí čekají smutné Vánoce. „Spousta lidí, jako já, co nikdy nedlužili, najednou nebudou mít čím platit a vlétnou do exekucí,“ dodává.

„Vypnuli jsme topení a jedeme na krb,“ popisuje bývalá klientka Bohemia Energy, která už raději podepsala smlouvu u jiného dodavatele, přesto teď pro jistotu přešli do úsporného režimu.

„V podstatě jsem v obyváku, v koupelně a v ložnici. Zbytek jsem prudce seřezal, protože tohle platit nejde,“ líčí důchodce z Jeseníků, jak reagoval na nově zaslané zálohy.

Řada lidí nyní míří přímo do zákaznických center dodavatelů energií, kde se snaží získat novou zákaznickou smlouvu a zálohy v režimu poslední instance platit co nejméněkrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…