Zimola zuří. VZP chce zlikvidovat nemocnice v Prachaticích a Krumlově

13.09.2012 14:02

Varovný prst má zdvižený jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). VZP totiž vážně ohrožuje další existenci nemocnic Prachatice a Český Krumlov. Vedení kraje se navíc prý marně snaží vyvolat jednání o této situaci.

Zimola zuří. VZP chce zlikvidovat nemocnice v Prachaticích a Krumlově
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Kvůli vyhrocenému stavu jihočeský hejtman Jiří Zimola svolal ve čtvrtek dopoledne mimořádnou tiskovou konferenci. Zimola a náměstkyně pro zdravotní a sociální sféru Ivana Stráská (ČSSD) oslovili se žádostí o jednání přímo ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka.

Zimola: Nepřipustíme likvidaci nemocnic

"V žádném případě nepřipustíme záměry zdravotních pojišťoven, které chtějí svým přístupem zlikvidovat nemocnici v Českém Krumlově a Prachaticích a výrazně omezit péči ve Strakonicích a Písku," řekl pro ParlamentniListy.cz Zimola.

Hejtman chce za každou cenu zařízení v současném stavu zachovat a také udržet ekonomický rozvoj a garantuje, že všechny nemocnice zůstanou ve veřejných rukou. Přičemž právě nemocnice v Krumlově i Prachaticích patří k jedněm z nejlepších v kraji, ne-li v zemi. V Prachatické nemocnici se navíc čeká vůbec nejkratší dobu na výměny kyčelních a koleních kloubů.

Kraj předložil vlastní návrh řešení

Rada Jihočeského kraje nyní přijala usnesení, že jednání o rámcových smlouvách budou v zájmu zachování sítě společné. Jednání začala v květnu. Od začátku až do současnosti se jim ale vyhýbá VZP.

"Požadavky, které VZP předložila, by vedly k už zmíněné faktické likvidaci nemocnic v Krumlově a Prachaticích, dalšímu omezení péče ve Strakonicích a Písku, tedy k významnému omezení dostupnosti lékařské péče v celém kraji. Nefundovanou argumentaci VZP jsme na jednání věcně zpochybnili a předložili vlastní návrh řešení. Dodnes jsme ale nedostali odpověď," podotkla náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…