Získali jsme složku, ze které mrazí. Ústřední postavou je zaměstnanec hlavního města Prahy

07.09.2018 11:00

TCP. Nic vám to neříká? TRADE CENTRE PRAHA. Také ne? A přitom jde o jednu z klíčových firem hlavního města Prahy, která „spravuje převážně objekty situované v centrální části Prahy s rozdílnou historickou a architektonickou hodnotou“. Také nic? Tak pojďme ještě blíž. V představenstvu této městské akciovky najdeme kupříkladu Jana Vidíma. Ano, toho z ODS. V minulosti zde seděli Jan Bürgermeister, Filip Dvořák, Rudolf Blažek nebo Miloslav Ludvík. Že by tito lidé pracovali čistě z lásky k Praze? Ale kdeže…

Získali jsme složku, ze které mrazí. Ústřední postavou je zaměstnanec hlavního města Prahy
Foto: Repro video Aliance žen s rakovinou prsu
Popisek: Robert Plavec plave během kampaně Breast Health Day

Když jsme před několika týdny obdrželi od našich zdrojů hutnou složku s názvem „Praha“, očekávali jsme všelicos. Drby, klepy, pomluvy. Jenomže tak to nebylo. Získali jsme mapy vztahů, interní korespondenci, smlouvy a jejich proměny. Krom toho taky neuvěřitelnou dávku informací, které postihují některé městské firmy v Praze.

Protentokrát se budeme zabývat firmou TCP, v jejímž čele stojí, až překvapivě pevně, veřejnosti neznámý Robert Plavec. K němu jsme získávali bližší poznatky už před čtyřmi lety. Plavec byl jedním z prvních, které chtělo současné vedení města v čele s ANO „odpreparovat“ kvůli jeho údajným vztahům s Romanem Janouškem. Podle zjištění, které máme, TCP údajně vzniklo v hlavě podnikatele Janouška a jeho kamaráda Pavla Béma a šlo v něm zprvu především o správu pražských náplavek. „Později se portfolio rozšířilo na další budovy a věci a Plavec si dělal a dělá, co chce. V tom si dobře rozumí s Grabeinem z ANO,“ uvedl náš zdroj. Ten si logicky nepřál být v těchto souvislostech jmenován.

A co konkrétně jsme spolu se složkou získali? Těch rozpracovaných poznatků, pokud lze použít policejní hantýrku, je mnoho. A po jejich přečtení je jen těžko uvěřitelné, že jsou ParlamentníListy.cz prvním médiem v zemi, které se těmito věcmi zabývá.

Jedna z věcí, které se v materiálech objevily, je nákup vozů. Konkrétně se jedná o nákup dvou ojetých automobilů Škoda Yeti za 900 tisíc korun. Údajně byly Plavcem nakoupeny bez vědomí zbylého vedení TCP a navíc bez smlouvy. Tuto informaci jsme si chtěli již v pondělí ověřit u znovuzvoleného předsedy představenstva a generálního ředitele Plavce, ale také u zbylých členů představenstva a dozorčí rady. Mluvit se odvážil pouze jeden z nich – Josef Trubáček, který je na serveru Justice.cz veden jako člen představenstva.

Anketa

Chcete, aby byl Miroslav Poche nakonec ministrem zahraničí?

2%
98%
hlasovalo: 18882 lidí
Na řadu našich otázek shrnul odpověď do jednoho odstavce: „Z Vámi položených dotazů je patrné, že jste se nějakým způsobem dostala k interním materiálům představenstva Trade Centre Praha a.s., popřípadě MHMP. K Vašim otázkám uvádím pouze, že uváděná témata byla, mimo jiné, důvodem odvolání Ing. Plavce z pozice předsedy představenstva ostatními členy na 204. jednání představenstva 5. října 2017. Akcionář se nicméně s jednomyslným rozhodnutím ostatních tří členů představenstva neztotožnil a po následné personální obměně představenstva důrazně doporučil znovu zvolit Ing. Plavce předsedou. Jak můžete sama zjistit z VŘ, byla nyní Ing. Plavcovi smlouva znovu prodloužena a také byl znovu zvolen předsedou, což myslím dostatečně dokládá důvěru, které se zřejmě, přes řadu z mého pohledu kontroverzních akcí a podivných postupů, u akcionáře těší.“ 

Tento nákup však není ojedinělý. Ačkoliv má představenstvem uloženou povinnost ředitel Plavec informovat členy o výdajích vyšších než 140 tisíc a k nákupům za více než 400 tisíc korun požádat o schválení zbytek představenstva, toto údajně soustavně ignoruje.

Není to ovšem jediná věc, kdy představenstvo generální ředitel podle „spisu“, kterým disponujeme, ignoruje. „Některá jejich rozhodnutí evidentně systematicky vypouští, zapomíná také informovat o výběrových řízeních nad 500 tisíc, ze zápisů z jednání se tu a tam cosi vypustí, nebo přidá,“ uvádí náš zdroj.

Ve složce je dokonce řada e-mailů, které poukazují na dohadování se o přerozdělovaných zakázkách.

Jak jsme psali v úvodu, agenda TCP se dost podstatně rozrostla. Od společnosti ELTODO převzalo a zřejmě stále přebírá fungování veřejného osvětlení. V jakém stavu tato síť je, nikdo přesně neví. Audit stavu sítě totiž ani na základě požadavků ze strany představenstva neproběhl. „Každopádně posledních šest měsíců neprobíhá žádná běžná údržba, ale pouze havarijní servis,“ píše se v dokumentu.

S ELTODEM je spojena další údajná aféra Roberta Plavce: nazvěme ji kauza osvětlení Adria. Podle našich informací se jedná o zakázku za 4-6 milionů korun, kterou mělo získat ELTODO pomocí jednoho ze zaměstnanců TCP.

Bez pozvání pak do výběrového řízení mělo odeslat nabídku svých třech dceřiných společností. Jednalo se zejména o to, že studie, která měla osvětlení řešit, byla postavena záměrně pro svítidla Phillips, která podle získaných informací dokáže nejlevněji na trhu zakoupit právě ELTODO. Ačkoliv představenstvo požadovalo i jiné značky svítidel.

„Pan předseda setrval na své pozici a neformální rozhodnutí představenstva ignoroval,“ dozvídáme se ze spisu. Po vítězství jiné firmy bylo toto výběrové řízení zrušeno. Údajně pro nesoulad zadávací dokumentace (ELTODO a Phillips) s vítězným řešením (Tesla). Podobná situace nastala také u měřičů tepla Adria, kdy technickým požadavkům mohl vyhovět pouze vítěz. Což nám ostatně jeden ze zaměstnanců TCP potvrdil.

V soukromém sektoru je běžné, že se každá společnost snaží snižovat své náklady, u veřejných společností to samozřejmě standardem není. Nicméně představenstvo TCP uložilo řediteli Plavcovi, aby se pokusil dojednat s tehdejšími dodavateli (sesterskými společnostmi) energií nižší cenu ještě před koncem smlouvy s tím, že by i nadále s těmito dodavateli chtěli spolupracovat. Z neznámých důvodů se toto nestalo. Dohoda nakonec zněla, že by mělo proběhnout klasické výběrové řízení dle zákona o zadávání veřejných zakázek. Toto řízení na dodavatele se napoprvé nepodařilo vyhlásit správně a napodruhé byl přidán požadavek z kvalifikačních kritérií ISO. Tím z výběrového řízení vypadla kupříkladu městská společnost Pražská plynárenská, ačkoliv nabízela nejnižší cenu.

A pak tu máme ještě jednu perličku – kontrolu revizních zpráv. Praha totiž TCP požádala, aby provedlo kontrolu platnosti, existence a věcné správnosti revizních zpráv zapínacích bodů veřejného osvětlení. „Díky Ing. Plavcovi z tohoto požadavku vznikl audit zkoumající směry proudu, použité normy a dalších 30 kritérií prováděných odborným elektrotechnikem vysoutěžený opakovaně společností GRANT Thorton za cca 2 miliony korun,“ prozradil náš zdroj s tím, že se o celou věc již zajímají také orgány činné v trestním řízení.

Kontrolu revizních smluv si nakonec TCP udělalo samo vlastními silami. Z jakého důvodu tedy bylo výběrové řízení vypsáno, jsme se nedozvěděli.

Na závěr přidejme ještě veřejně dostupné informace o šéfovi městské firmy TCP Robertu Plavcovi.

Mimo Trade Centre Praha, kde je předsedou představenstva a zároveň generálním ředitelem, stíhá řídit nebo dozorovat dalších devět společností: AUDITAX, s.r.o., AG Line, a.s., ČPP Transgas, s. p, BORGHIA, s.r.o., CULLAN, s.r.o., PROGRES HOLDING a. s., Výzkumný a vývojový ústav dřevařský, Praha, s.p., NAREX VRŠOVICE, s.r.o.. V minulosti působil dokonce ve společnosti SETUZA, na kterou se mimo jiné zaměřil podnikatel Pitr a zesnulý František Mrázek. Plavec se angažoval taktéž ve společnosti SPOLANA, Výstaviště České Budějovice nebo Technologie Praha.

Ptali jsme se na vše, ptali jsme se několik dnů, ptali jsme se marně

V pondělí 3. září jsme oslovili celé představenstvo společnosti, konkrétně předsedu Roberta Plavce i s jeho asistentkou a čtyři členy představenstva, Jana Vidíma, Jaroslava Holého, Roberta Höhne a Josefa Trubáčka. E-mail obdržel i bývalý místopředseda představenstva Jiří Beran. Jediným, kdo se nám ovšem vyjádřil, byl Josef Trubáček.

Stejné dotazy dostal i radní pro majetek Karel Grabein Procházka (přímo zodpovědný za chod TCP z pozice radního, pozn. red.) spolu s jeho dvěma asistentkami Lenkou Mrázkovou a Nicol Müllerovou, ale odpověď jsme nezískali ani zde. Neoficiální zdroj z magistrátu nám pouze vzkázal, že „pan radní nyní řeší energetický holding a Veolii“.

Kontakty na dozorčí radu, které předsedá "spící" zastupitel ANO Štěpánek, jsme bohužel nenalezli, proto jsme se obrátili přímo na TCP s dotazem, zda nám je mohou zaslat. „Kontakty na členy dozorčí rady společnosti TRADE CENTRE PRAHA a.s. jsou veřejně dostupné v Obchodním rejstříku Městského soudu v Praze,“ vzkázala nám Michaela Švarcová z TCP. Kde konkrétně, to už bohužel neuvedla a na další dotaz nereagovala.

Složka, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici, se zabývá také dalšími jmény v souvislostech, o kterých jsme právě psali. Je zde zmíněn Karel Prajer z pražského magistrátu, Michal Čamek ze společnosti CENTRA, Pavel Růžička ze společnosti Brudra, dále Miroslav Novák, který byl spojován s Romanem Janouškem či někdejší šéf investic na magistrátu Jiří Toman. Angažmá dalších postav, které jsou spojeny se současnou magistrátní garniturou, naše redakce ověřuje.

V mnoha e-mailech figuruje také právnička Švarcová

Po vydání článku jsme obdrželi vyjádření a odpovědi na naše dotazy od zmíněného Karla Grabeina Procházky. Ty nyní přinášíme.

“Z pozice radního, který má v gesci i Trade Centrum Praha, a.s., jsem počátkem letošního roku požádal o audit společnosti. První část auditu byla zaměřena na vlastní organizační a procesní fungování společnosti. Druhá část na audit spravovaných objektů touto společností. Dokončení auditu včetně navrhovaných opatření nám bylo předáno v minulých dnech. Pokud se jedná o pozici ředitele společnosti, kterému končil mandát 4.7.2018, dohodli jsme se na jeho prodloužení o tři měsíce, tedy do 30.9.2018. Důvodem byla skutečnost, že jsme požadovali jeho přítomnost u výsledku auditu,” sdělil nám Karel Grabein Procházka.
 
Jaký je aktuální stav veřejného osvětlení? Převzalo již TCP od společnosti ELTODO vše? Proběhl nějaký kontrolní audit, který by zjistil skutečný stav veřejného osvětlení? A probíhá aktuálně nějaká běžná údržba?
 
Aktuální stav veřejného osvětlení je záležitostí společnosti Technologie Hlavního města Prahy a.s., která má uzavřenou smlouvu s hlavním městem Prahou na správu veřejného osvětlení v Praze. Společnost TRADE CENTRE PRAHA a.s. v zastoupení hlavního města Prahy přebírala od společnosti ELTODO-CITELUM s.r.o. zapínací místa, jednotlivé prvky veřejného osvětlení, náhradní díly, příslušné dokumentace atd. postupně dle schváleného harmonogramu od ledna 2017 do června 2017, kdy byl podepsán mezi hlavním městem Prahou a společností ELTODO – CITELUM, s.r.o. závěrečný předávací protokol. Skutečný stav veřejného osvětlení v Praze byl zjišťován na základě pasportizace veřejného osvětlení a odborným posudkem, jenž je i obsahem předávacího protokolu. K otázce zda probíhá aktuálně nějaká údržba se TCP nemůže vyjádřit, neboť to je záležitostí společnosti Technologie Hlavního města Prahy a.s.
 
Z jakého důvodu bylo zrušeno výběrové řízení na audit revizních zpráv, který dvakrát po sobě vyhrála společnost GRANT Thorton? A proč se vůbec VŘ vypisovalo, když si TCP dokázala revize udělat nakonec sama?
 
Výběrové řízení na audit revizních zpráv bylo zrušeno na základě rozhodnutí představenstva společnosti, neboť nedošlo ke shodě členů představenstva o jednoznačném rozsahu tohoto auditu. Pokud se členové představenstva v takových záležitostech neshodnou, není možné výběrové řízení realizovat a musí být zrušeno. Po zrušení výběrového řízení na celkový audit revizních zpráv představenstvo rozhodlo, že TCP bude postupně zajišťovat nové revizní zprávy v případech, kde jsou revizní zprávy nutné z důvodu ukončení jejich platnosti, a to u odborných subjektů, kteří jsou oprávněni tuto činnosti vykonávat.  Tento postup byl současně projednán i s příslušným odborem Magistrátu HMP. Pro vysvětlení: Výběrové řízení se vypisovalo na základě požadavku Magistrátu HMP provést odbornou kontrolu všech revizních zpráv. Pouze platná revizní zpráva je totiž dokladem toho, že zařízení veřejného osvětlení je schopné bezpečného provozu a nehrozí nebezpečí škod na majetku či zdraví. Rámcový rozsah zadání auditu revizních zpráv byl před zahájením výběrového řízení odsouhlasen odborem hospodaření s majetkem Magistrátu HMP.
 
Je pravdou, že předseda představenstva a generální ředitel Ing. Plavec koupil jménem TCP dva ojeté automobily značky Škoda Yetti přibližně za 900.000 korun bez výběrového řízení a smlouvy? Pokud ano, jak se k tomu postavil zbytek představenstva a dozorčí rada? Nejedná se o porušení pravomoci?
 
Není pravda, že předseda představenstva a generální ředitel Ing. Plavec koupil jménem TCP dva ojeté automobily značky Škoda Yetti přibližně za 900.000 Kč bez výběrového řízení a smlouvy. Oba automobily byly pořízeny na základě řádného výběrového řízení v souladu se zákonem č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, v platném znění a v souladu s vnitřním předpisem společnosti Pravidla pro zadávání veřejných zakázek v režimu malé zakázky. Na oba automobily byla uzavřena kupní smlouva, kterou podepsali dva členové představenstva v souladu se způsobem podepisování, jenž je uveden ve stanovách společnosti a ve výpisu z obchodního rejstříku Městského soudu v Praze. Obě smlouvy jsou veřejně dostupné v celém rozsahu, a to tak, že byly uveřejněné v registru smluv dle zákona č. 340/2015 Sb., o registru smluv a současně byly obě smlouvy uveřejněny i na webových stránkách TCP. Automobily byly nakoupeny jako referentská vozidla pro zajištění běžných provozních potřeb při správě náplavek a při správě veřejného osvětlení.
 
Mohli bychom se zeptat, jak probíhalo VŘ na nákup energií? Podle našich informací uložilo představenstvo řediteli a předsedovi představenstva, aby se pokusil dohodnout nižší cenu za dodej energií s tehdejšími dodavateli do doby, než doběhnou smlouvy, toto však neučinil. Je to pravda? Pokud by tak učinil, mohlo by TCP podle Vašeho názoru ušetřit výrazné finanční prostředky??
 
Na základě rozhodnutí představenstva společnosti se předseda představenstva pokusil zajistit nižší cenu za dodávky elektrické energie a plynu. Oba naši dřívější dodavatelé tj., Pražská plynárenská a.s. a Pražská energetika a.s. nabídli individuální ceny energií, ale jejich požadavek byl vždy na uzavření dlouhodobějšího vztahu, tj. nedošlo k nabídce výhodnější ceny na dobu nezbytně nutnou tj. na dobu, než dojde k řádnému ukončení výběrového řízení.  Není tak možné v průběhu smluvního vztahu nebo při skončení smluvního vztahu uzavřít novou smlouvu či dodatek ke smlouvě mimo rámec zákona o zadávání veřejných zakázek. Pokud by došlo k uzavření dodatku stávající smlouvy nebo nové smlouvy jinak, než na dobu nezbytně nutnou, a to do doby řádného ukončení zadávacího řízení, jednalo by se o porušování zákona a o protiprávní jednání. Výběrová řízení na dodávky energií byla realizovaná v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek v otevřeném zadávacím řízení.
 
“S ohledem na charakter dotazů nepochybně porušil některý z členů představenstva smlouvu o výkonu funkce a jednací řád představenstva a z nich plynoucí zákaz mlčenlivosti. Materiály předkládané a projednávané na představenstvu slouží pouze pro vnitřní potřebu společnosti a nesmí být členy představenstva použity pro jiné účely, ledaže představenstvo rozhodne jinak a s výjimkou právních úkonů určených třetím subjektům, např. udělení  plné moci k zastupování společnosti nebo schválení či podpis smlouvy. Členové představenstva jsou povinni zajistit náležitou ochranu informací, zápisů, materiálů a dalších písemností a elektronických dat, či přístupových hesel jim poskytnutých v rámci výkonu funkce člena představenstva. Toto ustanovení se vztahuje rovněž na osoby, které mají k uvedeným informacím, zápisům, materiálům atd. přístup," vzkázal nám závěrem Karel Grabein Procházka.

Autory článku lze kontaktovat na emailu T.Novy@ParlamentniListy.cz aB.Richterova@ParlamentniListy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…