Živnostníci zuří. Válek sliboval změnu, místo toho přitvrzuje a jde ve stopách Babiše

05.01.2022 9:44

Živnostníci a podnikatelé jsou v šoku. Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Vlastimila Válka (TOP 09) zveřejnilo nové podmínky pro vstup do provozoven služeb, podle kterých došlo od pondělí 3. ledna ke zpřísnění povinností, které stát přenáší v souvislosti s bojem proti pandemii covid-19 na podnikatele. Jak upozornil Radomil Bábek, předseda Podnikatelských odborů, malí podnikatelé ve službách či kultuře musí nejen pokračovat v kontrolování zdravotního stavu svých zákazníků, ale nově k tomu musí povinně využívat mobilní aplikaci Ministerstva zdravotnictví. Bábek se proto ihned obrátil na ministra Válka a důrazně ho požádal o to, aby toto opatření bezodkladně zrušil.

Živnostníci zuří. Válek sliboval změnu, místo toho přitvrzuje a jde ve stopách Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

„S vaším nástupem do vlády se pojí mnohá očekávání, zejména v přístupu k řešení epidemické situace. Předpokládali jsme, že prvním krokem bude zrušení řady opatření, která byla vyhlášena předchozí vládou. Nyní to tak nevypadá. Opatření se neruší, chaos v komunikaci trvá a my zatím nevidíme rozdíl mezi tím, co bylo za minulé vlády, a co je nyní,“ napsal Radomil Bábek v otevřeném dopisu ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi. Podle jeho názoru tak vláda vedená Petrem Fialou pokračuje v opatřeních, která jsou podle Podnikatelských odborů protiústavní, odporují GDPR a při jejich naplňování může dokonce docházet ke spáchání hned několika trestných činů. 
 

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí
„Kromě toho opět stát přenesl povinnosti a práci státní správy na občany a podnikatele, a samozřejmě je tím ohrozil sankcemi za případné neplnění. A v neposlední řadě stát dokonce postavil proti sobě podnikatele, poskytovatele a jejich zákazníky,“ upozornil Radomil Bábek, který zpřísnění povinností považuje za pokračování cíleného nátlaku zejména na drobné podnikatele a živnostníky, jako jsou například provozovatelé kadeřnictví, restaurací, sportovišť a mnoho dalších. „Těm jste uložili povinnost, kterou smí provádět jen k tomu určený a pověřený státní orgán. Žádný podnikatel, ani jeho zaměstnanec, není dráb, aby dělal ,špinavou práci‘ za úředníky a státní orgány,“ zlobí se předseda Podnikatelských odborů, které dnes sdružují bezmála šestnáct tisíc členů. 
 
Bábek proto požaduje neodkladné zrušení povinnosti podnikatelů kontrolovat a lustrovat zákazníky. „Tato činnost, která se výběrově týká jen některých vybraných segmentů podnikání, a nezasahuje samozřejmě velké firmy, jako např. obchodní řetězce, je podle nás v rozporu s naším právním pořádkem a bez jakékoliv návaznosti na další protiepidemická opatření je to navíc činnost neužitečná. Podnikatelé a živnostníci mají podnikat, a vy na ně nesmíte přenášet práci a odpovědnost státu,“ dodal Bábek. 
 
 
S tím souhlasí také Michal Dvouletý, místopředseda Strany soukromníků České republiky. „Velké množství živnostníků uvěřilo dnešním vládním protagonistům to, že zastaví dlouhodobou likvidaci malého a středního podnikání v režii předchozí vlády, kterou boj s pandemií jen umocnil a eskaloval. Vše ve snaze zastavit Babiše… Jestli je cílem vlády dosáhnout definitivní deziluze živnostníků v naší zemi, tak se vydala tou správnou cestou. Já si naopak myslím, že je třeba co nejrychleji zatáhnout za záchrannou brzdu, neboť v opačném případě se na to velká část živnostníků a podnikatelů, kteří působí především ve službách, prostě a jednoduše vykašle a česká ekonomika, ale i celá naše země, si zadělá na další pořádný malér,“ myslí si Michal Dvouletý. „Zavedení povinnosti kontrolovat zdravotní stav zákazníků mobilní aplikací Ministerstva zdravotnictví je kromě pokračování vládního stylu Andreje Babiše také další zcela nadbytečnou byrokratickou zátěží,“ dodal.
 

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…