Zjišťovali jsme, jak se lidé na Plzeňsku dívají na současné politické dění. Tohle bude Andreje Babiše zajímat

21.05.2018 17:40

REPORTÁŽ Je lepší Babišistán než prožraná cizí kolonie? Klausovci se ještě ukáží. A sociální demokracie vlastně nemá na výběr. Komunisté jsou sto let ocejchovaní a ANO je vlastně levicová partička. To jsme se dozvěděli od náhodně vybraných obyvatel. Nedělní odpoledne je v Sušici na Klatovsku na západě Čech lenivé. Městem projíždějí zahraniční turisté v autech a čeští na kolech a potkat pár místních je téměř nadlidský úkol. Ve zdejším pivovárku jsme přece jen někoho zastihli.

Zjišťovali jsme, jak se lidé na Plzeňsku dívají na současné politické dění. Tohle bude Andreje Babiše zajímat
Foto: mestosušice.cz
Popisek: Sušice

„Andrej to stoprocentně samozřejmě dá!“ ubezpečuje nás mladý muž srkající nealkoholické německé pšeničné pivo. „Žádná jiná strana nedostane pověření a asi by ji samy ani nesestavily. Myslím, že buď ji sestaví Andrej, nebo budou předčasné volby. A Andrej to udělá. ČSSD na to nakonec samozřejmě kývne. A pak na to kývnou i další. Andrej sice nemůže pozvat komunisty ke stolu, ale tichá podpora vznikne tak jako tak, protože komunisté musí také něco prosadit. A oni budou docela rádi.“ Čapí hnízdo se podle mladíka promlčí „…nebo se tam nic nestane, Faltýnek už je z toho venku. Možná by se Piráti mohli trochu aktivizovat,“ povzdychl si poněkud.

„Komunistům spolupráce s StB nevadí, protože všichni vědí, že Andrej v komunistické straně byl a byl tam nějak před x lety i aktivní. O něm to všichni vědí a nevadí to nikomu. Vidí jenom efektivitu. Moje matka by jej také volila, protože vidí efektivitu. To si udělaly strany samy. Když se něco prosazuje dál a dál, a ne že se mlčí. Babiš má dobrý marketing, možná prosadil méně věcí než bývalé vlády, ale dává to najevo a vypadá jako schopný, opravdu všeho schopný chlap. Nevolil bych jej, ale kus obdivu je tu. Je to člověk, který má rád moc. Ten, kdo má rád moc na takovéto úrovni, musí být svým způsobem psychopatický, a tudíž všeho schopný,“ rozpovídá se mladý muž pracující zcela mimo město. Víc o sobě samozřejmě nechce zveřejnit.

Anketa

Schvalujete, že pořad ČT 168 hodin odvysílal záběry s naštvaným Hamáčkovým sousedem?

75%
25%
hlasovalo: 3741 lidí

Klausova dynastie

„Socani jsou na hranici, kdy sami nevědí, co chtějí. Jsou v rozkolu, někteří vidí určitou renesanci, a když nepůjdou s Babišem, tak je to úplně passé. Lidé, kteří celý život volili ČSSD, už ji nechtějí nikdy volit, stejně jako kdysi to bylo u ODS. Ta má sice malou výhodu, tou je osobnost Klause seniora, který je sice málo mediálně aktivní, ale je tam. ČSSD takovou osobnost nemá, vyautovali si ji se Zemanem a možná budou za pár let ve stejné situaci jako s ODS, ale nevím, kdo tam bude tahounem,“ pokračuje mladík, možná freneticky podporující Klausovu dynastii. „Odeeska nyní dobře funguje s mladým Klausem, ale je otázka, jestli se tam s Fialou ‚neporvou‘ a Fiala nebude odstrčen, i když má docela dobré výsledky. I když, kdo ví, zda-li mu ty výsledky vlastně neudělal Klaus. Kolem něj jsou takoví ‚ortodoxní‘ lidé a svým způsobem jsou si ti Klausové dost podobní.“

Prezidentem ušlapaná cestička

Po upití trošky piva pokračoval: „Největší špičky ČSSD do vlády chtějí jít a tak se stane. Tím jejich propad nebude tak velký. Nesmějí se nechat od Babiše absolutně zastínit, jinak to bude stejné, jako kdyby do vlády nešli. Tyto strany prostě nemohou mlčet, že nepůjdou do vlády. Prezident neuvěřitelným způsobem Babiše podporuje, takže to má ušlapané. A oni jej očistí, všichni to ví. ČSSD na to i spoléhají a bude to pro ně taková výhra, kdy budou říkat – my jsme udělali dobrý krok. Sociální demokracie prostě nemá co ztratit. Možná bude pro Babiše lepší, že jej nakonec bude podporovat SPD. Jejich voliči jsou dost zkoordinovaní. A ti, co dříve volili SPD, dali nyní hlas ANO. ANO není pravice, levice, ale býval to střed. Už ale to, že omezují podnikatele, tak je to levicová aktivita, kterou vítají komunisté. Průměrná mzda, zvyšování platů, podpory zaměstnancům – to je nyní její levicové směřování,“ vysvětluje mladý muž, podle zevnějšku slušně situovaný, snad i s uměleckým nádechem.

To důchodkyně, procházejíc kolem, je stručnější. „Pan Babiš přece nebude spolupracovat s komunisty. Ti jsou jenom jako záloha. Ale proč by s nimi nemohl spolupracovat?“ Zamyslí se krátce. „To všichni chtějí sto let říkat, že jsou to komunisté, jak se provinili? Vždyť tam mají jiný lidi, kteří v té době byli nezletilí. Takže jim nedají ostatní šanci?  A vláda bude dobrá, protože pan Babiš je ohromný dříč. Nechce na nic čekat, chce, aby všechno měl připravené, udělané. To ti minulí politici se pořád ostýchají něco udělat, aby neudělali něco špatně a nakonec se stejně zjistí, že dělali špatně všechno,“ mávne rukou a opře se do hůlky na další cestu.

Dáreček!

Pán středního věku označující se jako Lojza, Lojzou jistě není. „Já Andreje Babiše, ten ‚dárek‘ ze Slovenska, tedy nemusím. Ale na druhé straně, kdo vymete ten chlív, který je tu dvacet let? Ti klučíci z ODS a z ČSSD se prostě navzájem domluvili, a proto také kolem sebe kopají. To je takové už předsmrtné, protože vědí, že s Babišem vládnout nebudou, a dělají všechno proto, aby mu to překazili. Ti násoskové, přisátí ke státnímu rozpočtu…Nedělám si iluze, Babiš bude také takový, ale alespoň to trochu vyčistí, pro sebe,“ zbrunátní muž. „Kdo jiný to tu udělá? Modroptáčníci nebo chlapci oranžoví, nebo červení nebo dnes ti noví, Piráti, co nemají o životě ánung? Babiš je prostě to nejmenší zlo, jestli chceme ještě trochu nějak v Evropě něco znamenat. Co bude dál je otázka, zda-li se nezblázní. Možná že to už pak všechno také nedá. Já bych řekl, že dnes je lepší Babišistán než kolonie, prožraný, zkorumpovaný stát. A proč teď řada věcí nejde? To je to poslední kopání těch dotčených, kteří kolem sebe kopou, aby to prostě nešlo. To je až téměř protistátní záležitost,“ zesinal vztekem. „Oni se snaží ohrozit nejen Babiše, ale celý stát. Aby to bez nich nešlo. Ale ono to půjde. Všechno půjde. A Babiše řešme až dál. No a pak babišovci, kellnerovci a další a další si půjdou pěkně po krku. A jestli to skončí u kalašnikova, pánbůh ví,“ ukončí svůj proslov poměrně mnohoznačně bodrý pan Lojza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…