Zkáza za ustupujícími Rusy: Poškozená přehrada, zničená elektrárna, mrtvé krávy...

12.11.2022 13:13 | Ze sítí

Po ruském ústupu z nedalekého Chersonu jsou patrny na přehradě Nová Kachovka na jihu Ukrajiny nové značné škody, ruská armáda měla část přehrady vyhodit do vzduchu, uvedla v pátek agentura Reuters s odkazem na satelitní snímky americké společnosti Maxar. Ruští vojáci měli též zničit elektrárnu a vodárnu.

Zkáza za ustupujícími Rusy: Poškozená přehrada, zničená elektrárna, mrtvé krávy...
Foto: Reuters
Popisek: Satelitní snímek ukazuje přehled přehrady Nová Kachovka v ukrajinském Chersonu

Maxar uvedl, že podle snímků pořízených v pátek bylo poškozeno také několik mostů přes řeku Dněpr. „Satelitní snímky z dnešního rána odhalují nové značné škody na několika mostech a přehradě Nová Kachovka v důsledku ruského ústupu z Chersonu přes řeku Dněpr," uvedl Maxar ve svém prohlášení, že severní části hráze a stavidla byly "úmyslně zničeny“.

Videozáznam údajného vyhození silničního mostu na přehradě Kachovka a vodní elektrárny u Chersonu do povětří zveřejnil ruský list Izvestija. „Na záběrech je vidět jasný záblesk a následný silný výbuch,“ uvedl. Cílem zřejmě bylo zkomplikovat Ukrajincům postup na levý břeh Dněpru, kam zamířili ustupující Rusové.

Inkriminovaný most - podobně jako další mosty v Chersonu a okolí - zničili Rusové při ústupu za řeku Dněpr. Ten podle ruského ministerstva obrany ruské jednotky dokončily v pátek ráno.

Na ústupu ruská armáda měla vyhodit do povětří také elektrárnu, vodárnu či televizní věž.

Podle jedné ze zpráv ruští vojáci v okupované vesnici v Chersonské oblasti „vyloupili solární elektrárnu a zabili krávy“.


Začátkem tohoto týdne Rusko obvinilo Ukrajinu z ostřelování přehrady.

Obě strany se opakovaně obviňují z plánování protržení hráze pomocí výbušnin, což by zaplavilo velkou část území po proudu a způsobilo by velké škody ve městě i v okolí Chersonu, což bylo jediné regionální hlavní město, které Rusko dobylo od invaze svých sil na Ukrajinu koncem února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …