Zkušený Bašta varuje: Teze, že nás SSSR v roce 1945 neosvobodil, ale okupoval, skrývá jedno velké nebezpečí pro naši budoucnost!

24.05.2020 9:27

Předpokládám, že po pomníkové válce nám veřejnoprávní média v rámci vzpomínání na tři čtvrtě století staré události budou připomínat hrůzy poválečných let. Za pražskou pirátskou miliardu pro neziskové organizace přednášející nový výklad dějin se o nich dozvíme i to, co se nestalo.

Zkušený Bašta varuje: Teze, že nás SSSR v roce 1945 neosvobodil, ale okupoval, skrývá jedno velké nebezpečí pro naši budoucnost!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Vinou některých českých politiků se toto jubileum změnilo ve vážný pokus o přepsání historie. „Jako vždy v podobných případech se musím zabývat důvody, které k této zatím nejradikálnější snaze o revizi našich moderních dějin vedly,“ předeslal Bašta ve svém komentáři pro Prvnízprávy.cz.

Důvody uvádí hned dva: „První souvisí se současnou fází pozvolného rozpadu monopolárního světa a přechodu k novému uspořádání. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v uplynulých týdnech ve svých projevech prokázal, že Aliance se zase připravuje na minulou (možná ne tak studenou) válku,“ podotýká někdejší diplomat. Tato válka bude proti tradičnímu nepříteli a přesně podle návodu, který napsal George Orwell v románu 1984, také začíná změnou minulosti.

Pokud jde o Prahu, tak se ukázalo, že pomníková válka proti Ruské federaci spočívající v odstranění pomníku a pamětní desky osvoboditeli Prahy maršálu Koněvovi a naopak postavení memoriálu ruským příslušníkům SS, bude s největší pravděpodobností součástí výše uvedené válečnické propagandy, pokračuje Bašta.

„Naši starostové jdou příkladem a již uvažují o pověšení ministra zahraničních věcí RF Sergeje Lavrova. Ovšem teze, že Sovětský svaz nás v roce 1945 neosvobodil, ale okupoval, skrývá pro budoucnost českého státu jedno velké nebezpečí,“ varuje.

V kontextu s tím zmiňuje, že Československo podle poválečných protokolů z Postupimi patří mezi vítěze druhé světové války. „Zpochybňování naší formální poválečné samostatnosti otevírá cestu k našemu zařazení mezi poražené. Dalším logickým krokem pak už dlouho zůstává právní zpochybnění odsunu německého obyvatelstva,“ píše Bašta.

Protože se tento velmi bolestivý akt českých dějin opíral o závěrečné ustanovení (hlava XII) Protokolu postupimské konference velmocí (USA, SSSR a Velké Británie), útoky na ně se zakládají na nedoloženém tvrzení, že Československo (a konkrétně prezident Edvard Beneš) postavilo Spojence před hotovou věc. Ovšem v novém pirátském pojetí naší historie se vina za poválečné události hodí na sovětské okupanty, a cesta k odškodnění bude otevřena. O to přece jde ve všech podobných kauzách,“ říká Bašta.

Proto předpokládá, že po pomníkové válce nám veřejnoprávní média v rámci vzpomínání na tři čtvrtě století staré události budou připomínat hrůzy poválečných let. „Za pražskou pirátskou miliardu pro neziskové organizace přednášející nový výklad dějin se o nich dozvíme i to, co se nestalo,“ dodává Bašta na závěr.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…