Zkušený komentátor Velíšek pronesl varovná slova: V Evropě jde teď o víc, než se nám říká

25.06.2015 18:10

Redaktor Zdeněk Velíšek ve svém komentáři pro Český rozhlas varuje, že v těchto týdnech jde v Evropě o víc, než se nám říká. „Argumentace politiků se při výrocích o problému imigrace zastavuje u slova solidarita, ale náš problém je jinde než pouze v morální kvalitě, kterou dokážeme mírou své solidarity s běženci a kterou náš stát projeví buď vlastními iniciativami, nebo v rámci evropského plánu řešení současné imigrační vlny,“ uvedl.

Zkušený komentátor Velíšek pronesl varovná slova: V Evropě jde teď o víc, než se nám říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Podle Velíška je náš problém problémem všech Evropanů sdružených v Evropské unii. „Jmenuje se soudržnost. Soudržnost struktury, která na tomto kontinentu vzniká a zakořeňuje už šest desítek let, ke které jsme se my přihlásili před čtvrt stoletím a do které jsme byli přijati před jedenácti lety,“ podotkl s tím, že nedokáže-li se Unie sjednotit na společném přístupu k migraci, budou se jednotlivé státy EU stavět jedny proti druhým. „Už teď jsme toho svědky,“ řekl. Zároveň uvedl, že se začínají množit individuální přístupy k ilegální migraci. „Samy o sobě nepovedou k jejímu zastavení, povedou ke zkáze evropské soudržnosti,“ obává se.

Soudržnost je podle Velíška skutečně potřeba, už i proto, že se mnohé státy vzdaly v rámci Schengenu i v rámci unijní legislativy některých dřívějších funkcí svých státních hranic.

„Spustit na nich znovu závory bude znamenat zrušit značnou část mechanismů soudržnosti, které v Evropě utvořily prostor stability, vzájemnosti, spolupráce. Spustit závory na hranicích bude zároveň znamenat zrušit hranice, o které se tříští pokusy o šíření chaosu, neklidu i vnějšího ohrožení našeho společného prostoru,“ řekl. Zároveň se obává, že ztroskotá-li společné řešení problému imigrace, vznikne reálná příležitost všem hnutím a stranám, které na evropskou soudržnost už roky útočí. Už nyní se podle něj sjednotily pod vedením Marine Le Penové.

Druhou zkouškou pro Evropu je podle Velíška unáhlené řešení problému řeckého dluhu. „Oslabí soudržnost Evropské unie, udělá obrovskou trhlinu ve vnější schengenské hranici a nabídne vzácnou příležitost všem, kdo nejen uvnitř Unie, ale hlavně v jejím neklidném zahraničí čekají na každou příležitost k rozbití evropské jednoty a k snazšímu podmanění izolovaných a pak možná i vzájemně znepřátelených evropských národů,“ uzavřel.

  • Celý text najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…