Zlá přezdívka pro Merkelovou. A zlé vyhlídky pro ni

21.11.2017 6:41

K situaci v německé politice se na serveru NeviditelnýPes.cz vyjádřil komentátor Luděk Frýbort. Podle jeho slov vypukl znamenitý blázinec.

Zlá přezdívka pro Merkelovou. A zlé vyhlídky pro ni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

„Inu, to je tak, když si volení zástupcové lidu usmyslí vyloučit z politické debaty nejnaléhavější téma současnosti a z politické soutěže jedinou sílu, mající dost kuráže se jím zaobírat. Oním nejnaléhavějším tématem, jak zajisté netřeba dlouze vysvětlovat, je uprchlická záplava, přivalivší se na nic netušící Evropu – či spíš sakramentsky tušící, ale spíš lidem obecným než politickými profesionály a tón udávající intelektuální elitou,“ poznamenal Frýbort s tím, že onou zvýšenou silou je Alternativa pro Německo.

Této straně nemohou tradiční partnaje přijít na jméno, ale německý občan jim vystavil účet. „Doposud bezkonkurenční strana CDU paní kancléřky Merkelové pozbyla v nedávných volbách 8,6 procent hlasů, kdežto opovržené AfD jich 7,9 procent přibylo; na německé poměry docela pozoruhodné zemětřesení, jež nelze opomenout nebo se z něj nějak šikovně vymluvit. K tomu se socialistická partaj SPD, obdrževši svůj 5,2procentní záhlavec, uraženě stáhla do opozice; i začalo být nejisté, z čeho ukout rozumnou… nebo třeba i nerozumnou, ale aspoň nějakou vládu,“ dodal Frýbort. A právě si povšiml toho, že poslepovaná koalice z CDU, FDP a Zelených nemůže fungovat, i kdyby vznikla. Ale ona nevznikla. 

„Nic, vytvoření koalice jest odloženo ku dni svatého Dyndy. Co ale místo toho? Zbývá nějaké řešení?“ sdělil Frýbort a zmínil například předčasné volby, kde by však podle něj byl výsledkem další propad kancléřčiny CDU a posílení AfD. 

Původní text ZDE

„Daleko pravděpodobněji se jeví tzv. velká koalice, v níž by se jakkoli neochotně a za mnoha výhrad sloučila kancléřčina CDU se sociálními demokraty, vystoupivšími z uražené opozice. Takové úvahy už německými médii také proběhly a sama sociálnědemokratická partaj by jich nebyla vzdálena, ne však bezpodmínečně: velkou koalici tedy ano, ale bez Merkelové, prosím pěkně. Neboli, kruť to jak kruť, dnové slávy oné sebejisté dámy se zdají chýliti ku svému konci,“ míní Frýbort. 

Za příčinou tohoto jevu podle něj stojí nejen uprchlická krize, ale také její intrakánství či neochota přiznat chybu.

„Vyšla zmerkelizovaná CDU z voleb sice notně pohublá, ale pořád ještě na prvním místě; ze zvyku či z pohodlnosti občánek nepostřehl, že už nevolí stranu Kohlovu a Adenauerovu, nýbrž jakýsi nedefinovatelný útvar v přímém rozporu s jejich odkazem. Ono vůbec trvává občánkovi dlouho, než rozpozná slova Mene Tekel, psaná písmem ohnivým na stěně demokratického státu,“ poukázal Frýbort.

„Doufám tudíž v Bohu, že základy německé demokracie jsou za toho pomalu už tři čtvrtě století dostatečně pevné, než aby je mohla zvrátit jedna v sobě zakochaná dáma, již uštěpačné huby nikoli bez důvodu titulují Honeckerova pomsta. Co by se pak týkalo zemí českých, jak tak pozoruji všelijaké pány na tamní politické scéně, nebyl bych si s ukotvením v demokracii tak úplně jist. Avšak to by byl námět jiné úvahy,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…