Zlá slova: Průser. Kdy začnou hořet paneláky u nás? Původní izolace jsou past. A lidi teď budou chlastat doma...

14.06.2017 21:56

Média přinášejí po celý den informace o hořícím bytovém domě v britské metropoli Londýně. Snímky, které mohli lidé sledovat na sociálních sítích, připomínaly spíš záběry z filmu Skleněné peklo, ve kterém vyskakovali lidé raději z okna, než by uhořeli v mrakodrapu. Britský bytový dům má „jen“ 24 pater, ale jeho obyvatelé si taktéž prošli skleněným ohnivým peklem. Komentátor z Ostravska Petr Sedláček si klade otázku, kdy si podobné peklo prožijeme i v Česku.

Zlá slova: Průser. Kdy začnou hořet paneláky u nás? Původní izolace jsou past. A lidi teď budou chlastat doma...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Obyvatelé severozápadního Londýna s hrůzou sledovali, co se děje v jednom z bytových domů. Dům zachvátily plameny. Několik lidí bohužel uhořelo, ale přesný počet mrtvý zatím není znám, protože hasiči dál likvidují požár a ještě nestačili hořící trosky kompletně prohledat. V londýnských nemocnicích leží těžce zranění obyvatelé domu a také není jisté, kolik z nich svoji zřejmě nejhorší událost v životě přežije.  

Komentátor žijící na Ostravsku Petr Sedláček si na sociální síti Facebook položil otázku, kdy prožijeme podobnou hrůzu i v Česku.  

„Jsem zvědav, kdy začnou paneláky hořet i u nás – zatím, s podivem, se nestal žádný větší průser. Ve velké většině původní elektroinstalace a plyn, s výtahy je to taky všelijaké. Plastová okna hoří prima a po dosažení vyšších teplot i polystyren připlácnutý zvenku na panelech – při jeho hoření vzniká fosgen a difosgen – to ‚moudrému lidu‘ asi nic moc neříká, ale spolehlivě to zabíjí – stejně tak jako hořící lina na chodbách, panelák je kvalitní pastička,“ napsal Sedláček.

Když koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL prosadila zákaz kouření v restauracích i barech, fakticky tím prý zvýšila riziko podobného požáru v Česku, protože lidé budou kouřit doma, a když někdo špatně típne cigaretu, může být zle.

Česká televize k tématu dodává, že bytový dům prošel mezi lety 2014 až 2016 rekonstrukcí a lidé si stěžovali, že rekonstrukce nebyla provedena právě pečlivě. Údajně mělo docházet i k porušování stavebních předpisů. Firma, která rekonstrukci dnes hořícího domu prováděla, však jakákoli pochybení odmítá.

"Bádají nad tím, z čeho byla na hořícím věžáku venkovní izolace. No z čeho asi? Z polystyrénu přeci," připsal ještě Sedláček, s přípodotkem "Taky jste si tím svinstvem oplácali barák, tak se dobře dívejte".

V domě hořelo od druhého patra až po patro čtyřiadvacáté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…