Zlámalová zjišťovala, kdo stojí za Petrem Kolářem. Srazil ji! To vyprovokovalo Fridrichovou. Zaznamenáno zde

05.02.2023 15:55 | Ze sítí

Bývalý diplomat Petr Kolář – jako „přítel po boku“, jak ho představil ve volebním štábu nově zvolený prezident Petr Pavel – vzbuzuje velké rozpaky. Jako na kontroverzní osobu na něj upozorňuje např. Lenka Zlámalová ze serveru Echo24. Kolář se snaží kritiku odrážet, ale ta se stále nabaluje. Udeřila na něj i moderátorka České televize Nora Fridrichová, jež se na toto téma střetla se svou bývalou televizní kolegyní Světlanou Witowskou, partnerkou Petra Koláře.

Zlámalová zjišťovala, kdo stojí za Petrem Kolářem. Srazil ji! To vyprovokovalo Fridrichovou. Zaznamenáno zde
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý velvyslanec ČR v USA a Rusku Petr Kolář

Nový tým nově zvoleného prezidenta Petra Pavla pomalu nabírá obrysy – pozornost se upíná na Petra Koláře a na jeho případnou funkci na Hradě. Právě Kolář stál u zrodu Pavlovy kandidatury na prezidenta. Pavel se nechal slyšet, že si ke Kolářovi rád přijde pro radu, tedy se dá předpokládat, že je i nadále čeká užší spolupráce.

To jako značně problematické vnímá novinářka Zlámalová. „Během voleb se Petr Kolář rozumně držel v ústraní. Po vítězství zábrany padly úplně. Petr Kolář začíná být v médiích skoro aktivnější než Petr Pavel. Vnímá Petra Pavla jako svého druhu náhradníka. Cítí, že na tom místě měl sedět on sám. Proto se neovládne držet se v pozadí. Tlačí se dopředu, čímž bude novému prezidentovi, svému příteli, jen škodit.

Petr Kolář ví, proč by jako kandidát nemohl uspět. Jeho životopis je jistě prestižní, ale také kontroverzní. Není příliš zřejmé, čím se živil posledních deset let, poté, co v roce 2013 opustil diplomacii a krátké angažmá v PPF. Tvrdí o sobě, že je jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) konzultantem pražské pobočky americké právní a lobbistické firmy Squire Patton Boggs. Přiznává, že pracuje pro Českou zbrojovku při její akvizici Coltu v Americe. Zmiňuje, že zastupuje ČEZ ve sporu o dodávky s ruským Gazpromem. O dalších klientech ale mluvit nechce.

Představa, že prezident má vedle sebe člověka, jehož vazby v energetice veřejnost nezná, je sama o osobě nebezpečná a jde proti Pavlově deklarovanému otevřenému prezidenství. Petr Kolář ostře kritizuje Zemanovy čínské a ruské aktivity. A sám pracoval pro firmu, která je evidentně provozovala,“ píše Zlámalová v článku s titulkem Viceprezident Petr Kolář? Nebo nový Nejedlý?

Petr Kolář odmítl na přímý dotaz autorky onoho textu na své byznysové aktivity a roli na Hradě odpovědět se slovy, že „když má pocit, že dává příliš mnoho rozhovorů médiím, tak ona bude první, komu ten rozhovor nedá“.

Později pak na svém twitterovém účtu zveřejnil Kolář svůj rozhovor pro Právo, týkající se jeho budoucího působení na Hradě, a jmenovitě označil Zlámalovou, aby si jeho odpověď přečetla. „Pro všechny, které to zajímá a speciálně pro Lenku Zlámalovou, která si očividně nepřečetla můj rozhovor v Právu (chápu, je jich moc): NE, nebudu mít na Hradě kancelář, ani diplomatický pas. Zůstávám v podhradí,“ vzkázal Kolář.

S tím ale silně narazil u novinářky Nory Fridrichové. Ta Kolářovi vyčetla, že ukazuje na Zlámalovou, aniž by alespoň odkázal na její článek, kde se o kontroverzích kolem jeho osoby blíže rozepisovala: „Když tu tagujete Lenku Zlámalovou, na kterou tu teď někteří lidé díky tomu nevybíravě útočí, je fér dát odkaz i na její text, aby pochopili, oč jde. Otázky, které Václav i ona zvedli, jsou legitimní, a nedostali na ně odpověď,“ napsala Kolářovi.

To mezi nimi zažehlo přímou diskusi.

„Promiňte, na kterou legitimní otázku jsem neodpověděl? Od zvolení Petra Pavla jsem na žádost různých médií poskytl bezpočet rozhovorů, za což mě Lenka Zlámalová v ČT kritizuje, zdá se jí, že to přeháním a chvástám se, a pak chce rozhovor. Byla první, koho jsem odmítl,“ reagoval Petr Kolář na tweet Fridrichové.

Ta následně připomněla, že novináři se ptají na Kolářovo angažmá v privátní sféře, konkrétně pro SPB.

„Když se na to zeptal Václav, od Světlany se tu dozvěděl, že se ČT bulvarizuje. Lenka si tu čte, jak je špatná novinářka. Klienty jste ale zveřejnit odmítl a přesně právě proto na ně dostáváte otázku,“ zopakovala Fridrichová, na co novináři upozorňují.

Na to Fridrichové Kolář oponoval, že je OSVČ, že ctí a dodržuje pravidla i v obchodních vztazích. „Vydělávám si na sebe v privátu, nejsem placen daňovými poplatníky. Mimo jiné proto, abych mohl být veřejně činný jako nezávislý občan. Prezident Pavel ví, kdo jsou mí klienti, a neshledává na tom nic toxického,“ doplnil Kolář.

Do diskuse se pak zapojila i Světlana Witowská, která připomněla svou výhradu vůči Václavu Moravcovi, na které trvá: „Mohli by si novináři, včetně Václava Moravce, odpustit spojování jména Petr Kolář s Martinem Nejedlým? Naznačovat, že bývalý diplomat, který sloužil celý život téhle zemi, je něco jako Nejedlý, je neskutečná přihlouplost a drzost,“ napsala Witowská.

Někteří diskutéři pochopili reakci Witowské tak, že závidí úspěch jiným. „Jen jsem Noře připomněla, co přesně jsem napsala. Ptát se je práce novinářů, což jsem opakovala i v mnoha odpovědích. O bulvarizaci šlo v souvislosti se jménem Nejedlý. Nora Fridrichová to asi četla selektivně, proto to připomínám, aby nevznikala zbytečná nedorozumění,“ napsala Witowská. 

„Pokud někdo začne říkat, že stojí za zrodem prezidenta, je naprosto logické, že se novináři začnou ptát, kdo stojí za ním. Je to běžný postup,“ napsala Fridrichová v odpovědi na dotaz režiséra Jana Hřebejka, zda považuje článek Zlámalové s výše zmíněným titulkem za „seriózní novinařinu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vypadá to, že lobista si bude pávka vodit jako cvičeného medvěda , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 05.02.2023 16:04:53

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…