Zlevní mobilní volání? Přečtěte si, co k tomu řekli experti Moravcovi

02.02.2020 15:00

Hosty druhé hodiny Otázek Václava Moravce v České televizi byli náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko a odborník na kybernetickou bezpečnost Aleš Špidla. Debatovali o startu datových sítí 5. generace, o rizicích, které s sebou tyto sítě nesou, a o tom, kdy českým občanům konečně zlevní mobilní data. V jednu chvíli prý hrozilo, že se datový trh zabetonuje až na příštích 30 let.

Zlevní mobilní volání? Přečtěte si, co k tomu řekli experti Moravcovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Očko konstatoval, že česká vláda chce na trh přilákat nové operátory a i s jejich pomocí zavést 5G sítě v Česku. „Ta 5G strategie, která byla vládou přijata na počátku tohoto roku je velmi robustní a komplexní,“ zdůraznil podřízený ministra průmyslu, dopravy a vicepremiéra Karla Havlíčka. Posteskl si nad tím, že velcí zahraniční investoři příliš nestáli o to, aby se stali dalšími hráči na českém datovém trhu.

„Podle mě se trh nachází ve stavu klinické smrti,“ vyložil svůj pohled na situaci na trhu s operátory Očko. Znovu zdůraznil, že debatoval s celou řadu investorů a operátorů z různých části světa. „A nikdo neměl zájem, nikdo,“ zdůraznil. Tendr, na nového operátora, jak byl původně nastaven, by prý trh zabetonoval na 30 let a český zákazník by se levnějších dat nedočkal. Cílem Ministerstva průmyslu a obchodu je dostat se na balíček neomezených dat za přibližně 30 eur, tedy v přepočtu přibližně za 750 korun.

Upozornil, že nového operátora se nepodařilo přilákat do České republiky ani v roce 2013, ani v roce 2016, takže přišel čas tendr pozměnit tak, aby nějaké hráče přilákal.

Aleš Špidla uvítal, že dojde k určitému odložení startu 5G sítí. Reálně by prý v České republice mohla tato síť fungovat asi od roku 2024, a teď běží pilotní projekty, které ukazují, že vše může fungovat.  

I podle Očka vše může fungovat relativně rychle.

Špidla se vyjádřil také k čínské společnosti Huawei, která by mohla budovat 5G síť v Česku. Realita je podle něj taková, že společnost Huawei nebude budovat celou síť, to je jen zjednodušení, které neodpovídá skutečnému stavu. Ve skutečnosti si prý můžeme říct, kam ještě Huawei pustíme, a kam už ne. Velká Británie se rozhodla jít touto cestou.

„A já si myslím, že bychom měli učinit stejné rozhodnutí, udělat si bezpečnostní analýzu a říct si ‚ano, tady máme problém, sem Huawei nepustíme‘. V současné době už v internetovém prostoru neplatí důvěřuj, ale prověřuj‘. Tady platí už jen ‚nevěř nikomu‘. Proto si musíme udělat tu bezpečnostní analýzu,“ zdůraznil Aleš Špidla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…