Zlín si dnes připomenul 70 let od konce druhé světové války

07.05.2015 12:42

Ekumenickou bohoslužbou v kostele svatého Filipa a Jakuba a pietním aktem u Památníku hrdinů dnes ve Zlíně začaly oslavy 70 let od konce druhé světové války. Ceremonie v parku Komenského se zúčastnili zástupci města, kraje, váleční veteráni, Sokolové, skauti i studenti. Farář také požehnal nové vlajce města. "Je už málo pamětníků, kteří válku zažili. Byl bych proto rád, kdyby to předali dál mladé generaci," řekl po pietním aktu ČTK primátor Zlína Miroslav Adámek (STAN).

Zlín si dnes připomenul 70 let od konce druhé světové války
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

"Pořád vidíme, že jsou různé stíny tady kolem nám, v Evropě, na Blízkém východě. Myslím, si, že slovo 'mír' dostává znovu velký význam, pořád je ve světě ohrožený. Známe historii a víme, že se často opakuje. Proto by mladí měli vědět, jak se chovat a že je to vzácnost, mít takových 70 let," uvedl primátor. 
   
Podobně mluvil také jeden z válečných veteránů, čtyřiaosmdesátiletý Jan Hronek. "Nejde ani o to připomínání, spíš bychom měli dělat vše pro to, aby lidé pochopili, co to válka je, jaké má kořeny. Měli bychom znát svou historii, co my jsme prožili, to už netřeba. A vést lidi k vlastenectví, k tomu opravdovému, jak nás to učili za první republiky. Vlastenectví, které je založeno na vědomí osobní zodpovědnosti za současnost i budoucnost země. To vidím jako nedostatek, že tomu věnujeme málo pozornosti," uvedl Hronek a vyzdvihl důležitost vzdělání. 
   
"Jak řekl Masaryk, potřebujeme vzdělané lidi. Ty nelze tak snadno zmást a udělat z nich fanatiky, i ten Masaryk nám chybí," podotkl veterán, který v posledních dnech války působil v okolí Vsetína. Ve Zlíně byl dnes jedním z pamětníků, kteří také diskutovali se studenty. 
   
Na odpoledne radnice připravila program na náměstí Míru s ukázkami současné i historické vojenské techniky, kulturními vystoupeními i zábavnými atrakcemi pro děti. Válečné události zachycují také fotografie a dokumenty vystavené na zlínské radnici. Zlín osvobodila 2. května sovětská vojska spolu s rumunskými jednotkami. V posledních dnech si konec války připomínají také další města v regionu, například Vsetíně, Valašské Meziříčí či Rožnov pod Radhoštěm. 
 

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …