Zlínští radní se zaměří na dopravu, chtějí opravit kino i tržiště

22.12.2018 6:54

Rada města Zlína dnes zveřejnila své programové prohlášení, které stanovuje priority vedení města na následující čtyři roky. Mezi investiční priority patří rekonstrukce tržiště, parku za divadlem, Velkého kina, zimního a fotbalového stadionu a dalších sportovišť. Prioritou bude oblast dopravy. Koalici v krajském městě tvoří ve volbách vítězné hnutí ANO, STAN, lidovci, ODS a Piráti.

Zlínští radní se zaměří na dopravu, chtějí opravit kino i tržiště
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

"Zadáme architektonicko-urbanistické studie na strategické území města, jako je plocha pod sportovní halou a plocha po ´torzu´. Podpoříme i další rozvoj areálu ZOO Zlín," uvádí se v prohlášení. Koalice chce také pokračovat v modernizaci městských lázní a připravit rekonstrukci náměstí Míru.

V oblasti dopravy chce město pokračovat v přípravě a realizaci důležitých staveb jako je Prštenská příčka, obchvat Zálešné nebo pravobřežní komunikace v Loukách. Zlepšit se má režim parkování automobilů ve městě s důrazem na krátkodobé stání s cílem podpořit alternativní způsoby dopravy jako je MHD nebo cyklodoprava. "Za účelem využívání železniční nebo autobusové dopravy zahájíme realizaci dopravního terminálu propojující tyto jednotlivé typy dopravy s MHD," uvedla rada v prohlášení. Koalice chce také zvýšit kapacitu parkování v obytných zónách a najít plochy pro záchytná parkoviště obsluhovaná městskou hromadnou dopravou.

Na investice chce město co nejvíc využívat dotací. "Jednotlivým městským společnostem nastavíme jasnou filozofii a cíle za účelem zvýšení jejich finanční soběstačnosti při zachování požadované kvality a rozsahu poskytovaných služeb," píše se v prohlášení.

Město chce také spolupracovat se Zlínským krajem na projektu rekonstrukce či výstavby krajské nemocnice ve Zlíně. Koalice hodlá pokračovat v modernizaci a rekonstrukci školských zařízení, sportovních ploch a dětských hřišť. Pokračovat bude také projekt "Živý Zlín", který nabízí akce pro veřejnost k oživení centra i dalších částí města. Radní chtějí nadále investovat do rekonstrukce, údržby i rozvoje současného bytového fondu, nebudou prodávat velkokapacitní domy v majetku města. Pokračovat bude také digitalizace úřadu, vzniknou nové webové stránky města i městských organizací, rozšíří se dostupnost wifi sítě ve městě.

"Dá se říci, že tvorba programového prohlášení byla jedním z prvních větších testů spolupráce v nové koalici. Z tohoto pohledu jsem spokojen. Ukázalo se, že spolupracovat dokážeme. Nyní věřím, že se nám podaří programové prohlášení v co největší části zrealizovat," uvedl primátor Jiří Korec (ANO). Programové prohlášení je oficiální dokument, který musí schválit městská rada, stane se tak 7. ledna.

Koalice má v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu 29 křesel. V opozici je hnutí Zlín 21, uskupení Rozhýbejme Zlín, které tvoří Soukromníci, Svobodní a Nezávislí, a SPD. V minulém volebním období vedla město koalice STAN a ANO.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…