Zlo v Pekarové. SPOLU? Chyba. Pavel Bém promluvil

20.10.2022 11:05 | Ze sítí

Český psychiatr, politik, bývalý primátor Prahy za ODS a horolezec Pavel Bém přijal pozvání do internetového pořadu Aby bylo jasno Jany Bobošíkové. Zkritizoval vznik koalice SPOLU. Ta podle jeho názoru občanským demokratům uškodila. Pokusil se to ukázat na volebních výsledcích ODS v Praze. Poté prozradil, zda vidí z očí Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) čišet zlo. A volá po ukončení války proti drogám, která podle dostupných světových dat nefunguje.

Zlo v Pekarové. SPOLU? Chyba. Pavel Bém promluvil
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Lékař a někdejší pražský primátor Pavel Bém

Pavel Bém stál v čele Prahy mezi lety 2002 až 2010. Hned zkraje rozhovoru zkritizoval svého stranického kolegu Petra Fialu (ODS) a jeho vládu za to, že tvoří státní rozpočty se schodky. Další a další zadlužování jen přispívá k dalšímu roztáčení inflačního soukolí, které neprospěje nikomu. Dnes narůstají dluhy tak rychle, že se podle Béma ani nedá odhadnout, zda se je kdy podaří splatit.

„Obávám se, že svět, do kterého jsme se dnes ráno probudili, tak nám nevěstí pro život nic dobrého, protože jsme na počátku nejen ekonomické, ale i společenské krize,“ bil na poplach Bém a zdůraznil, že kdyby vládl on, šetřil by prý násobně víc. Svůj podíl na velkých rozpočtových schodcích má podle Béma i to, že vládu dnes tvoří pět stran.

„To jsou takové slepeniny ideových názorů, že vlastně řídit město jako člen ODS s Piráty a s Prahou sobě, to já si vůbec nedovedu představit. A tím chci říct, že mám hluboké pochopení pro Petra Fialu, že řídit stát v tom pětikoaličním uskupení je prostě svízel,“ poznamenal Bém.

I dnes si prý myslí, že vznik koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09, nebylo správně. „I když musím uznat, že v některých ohledech jsem se mýlil.,“ podotkl s tím, že vznik kolice pomohl ODS ovlivňovat dění v zemi výrazněji, než kdyby šla do Sněmovních voleb 2021 sama.

Zvláště kritický je Bém k pražské ODS.

„Nikdy neměla ODS v pražském zastupitelstvu tak málo mandátů, jako má dnes. Otázka tedy zní: Je to výhra, nebo je to prohra? Z krátkodobého hlediska to může být výhra, ale jsem přesvědčen, že ze střednědobého a z dlouhodobého hlediska je to prohra,“ pravil Bém.

Osobně si prý politiku pamatuje trochu jinak. „Dělal jsem ji proto, že jsem měl pocit, že mohu něco ze sebe dát na oltář města. Cítil jsem tam jistý étos. Ten už dneska necítím. Do této politiky už se nehodím,“ poznamenal.

Bobošíková poté připomněla výrok exprezidenta Václava Klause, že z očí Markéty Pekarové Adamové, předsedkyně TOP 09, čiší zlo. Bobošíková se zeptala, zda z očí člověka může čišet zlo.

„Určitě, samozřejmě,“ smál se Bém. „Já myslím, že když se na ni pan profesor díval, tak ji asi uviděl v nějakém ne úplně komfortním nastavení. Ale já z ní zlo čišet nevidím,“ poznamenal Bém.

Jedním dechem dodal, že z televize lze těžko posuzovat psychické rozpoložení, a už vůbec nelze odhadovat zdravotní stav člověka, jak to přes kamery dělala psychiatrička Džamila Stehlíková, když loni na podzim sledovala Miloše Zemana pobývajícího toho času v nemocnici.

Poté otevřel téma legalizace marihuany. Bém je toho názoru, že přísná regulace je lepší než absolutní prohibice marihuany. Válka proti drogám vedla podle Béma jen k tomu, že se mohutně rozrostl černý trh, na kterém se přiživovaly gangy a mafie, které měly a mají na kontě statisíce až miliony mrtvých lidí.

„Jenom v České republice my odhadujeme, že náklady, které stojí ročně Českou republiku problematika závislostí ve všech možných souvislostech, tak se prostě pohybují kolem 150 miliard korun. To je skoro dvojnásobek, než je rozpočet hl. města Prahy. Takže válka proti drogám selhala. Máme k tomu nekonečné množství vědeckých důkazů,“ zdůraznil Bém.

Volá po výrazně regulaci, po zdanění návykových látek, jako je marihuana, ale také pro její dekriminalizaci. „Je mi totiž smutno, když vidím, že někdo jen za to, že kouřil marihuanu, trávil dva, tři a někdy až pět let ve vězení,“ řekl.

Dekriminalizace marihuany a jí podobných látek je podle Béma jednoznačně správným krokem. „Nebudou plné kriminály a uchrání to lidi před nesmyslnou stigmatizací,“ poznamenal Bém s dovětkem, že by uvítal udělení amnestie lidem odsouzeným za držení drog, pokud vedle držení drogy nespáchali ještě jiný zločin. „Nejen u konopí, ale i u jiných látek budu pana prezidenta Zemana žádat, aby zvážil udělení amnestie,“ prozradil Bém.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …