Zločinci, playboyové s erotickým nábojem a drzí populisté, vyhuboval Pavel Šafr levicové vládě Řecka. Žádné referendum prý nemělo vůbec být

07.07.2015 7:51

Český novinář a komentátor Pavel Šafr se na serveru Svobodnéfórum.cz zamýšlí nad řeckou krizí. Řekové si podle něj hrají s ohněm, který ohrožuje celou Evropu.

Zločinci, playboyové s erotickým nábojem a drzí populisté, vyhuboval Pavel Šafr levicové vládě Řecka. Žádné referendum prý nemělo vůbec být
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Jak Šafr komentuje, podle Alexise Tsiprase prý v Řecku zvítězila demokracie. „Jistě. Populistické pojetí demokracie sice v Řecku vítězí, ale rozum prohrává,“ konstatuje Šafr s tím, že referendum, v němž se lid demokraticky rozhodne kašlat na své zahraniční věřitele, nemůžeme při nejlepší vůli považovat za vrchol demokracie, nýbrž naopak za odstrašující hrozbu dalšího zneužívání demokratických mechanismů.

„Předně je třeba říci, že v situaci hrozby státního bankrotu není vůbec na místě pořádat jakékoli referendum. Řekové odmítli podmínky svých věřitelů, za nichž by helénská republika obdržela další půjčky, a odmítli plán, který by v delší perspektivě vedl k oddlužení země. Samozřejmě skrze utahování opasků, které se Řekům nelíbí. Právě proto si zvolili do čela marxisty z Koalice radikální levice SYRIZA, aby je před úsporami v jejich sociálním státu ochránili,“ uvedl Šafr.

Celý text ZDE.

Podle Šafra Řecko nyní vedou lidé, kteří se vyklubali z komunistické mládeže a z radikálních ekologických organizací, vyznávající myšlenky antikapitalismu, ekosocialismu, eurokomunismu a lehkého euroskepticismu. „V kostce jde ale především o naprosto drzé populisty, kteří jsou na své cestě k moci ochotní slíbit jakýkoli líbivý nesmysl a přitom se ještě tvářit jako moderní síla mladé generace. Lze obdivovat, že v jejím čele stojí několik playboyů se značným erotickým nábojem, ale to je tak asi všechno. Jinak jde v principu o politické zločince,“ nebere si servítky.

„Aby toho nebylo málo, tak cílem řecké radikální levice je také odchod z NATO neboli výrazné narušení obranyschopnosti Evropy, a to právě z toho nejhoršího možného směru, tedy od jihovýchodu, kde se nacházejí ty nejméně vyzpytatelné režimy a kde se šíří chaos a fanatismus. Pak také usiluje o zrušení spolupráce s Izraelem, který je pro řeckou levici tím pravým symbolem zla. O hrozbě Islámského státu se v jejich programu nedočteme. Nelze se vůbec divit, že vítězství SYRIZY přivedlo okamžitě do Řecka ruské přátele, kteří se živě zajímají o těsnější spolupráci a nacházejí náhle společné kulturní kořeny,“ říká.

Podle něj jsou nyní dvě možnosti evropských institucí, jak se k výsledku referenda zachovat. Buď pokračovat v podpoře země a dát tak najevo ostatním zemím, že se dluhy platit nemusí, nebo uzavřít penězovod a nechat Řecko prodělat státní bankrot. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…