Zločiny při privatizaci? Komunisté chtějí, aby byly nepromlčitelné

19.10.2012 15:30

Podle KSČM nejsou dodnes vyšetřeny nejzávažnější problémy spojené s privatizací. Vše by podle komunistů měl vyřešit zákon, který předložili kabinetu Petra Nečase. Zločiny z dob privatizace by se staly nepromlčitelné.

Zločiny při privatizaci? Komunisté chtějí, aby byly nepromlčitelné
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vojtěch Filip při volbě vedení strany

"Dodnes nejsou nejzávažnější problémy vyšetřeny, ať už jde o následky různého obcházení zákona o malé privatizaci, používání nelegálně získaných prostředků, nebo neplacení bankovních úvěrů získaných k zaplacení privatizovaných podniků, které vedly až k bankovním krizím v 90. letech a pádu mnoha českých bank a družstevních záložen a jejich následný prodej," uvedli komunisté v materiálu, který má Mediafax k dispozici.

Novelu trestního zákoníku připravili Vojtěch Filip, Stanislav Grospič a Pavel Kováčik. Trestné činy spáchané při privatizaci by se tak přesunuly z kolonky s promlčecí lhůtou dvacet let do kolonky nepromlčitelných.

Od některých případů tak letos uplyne právě dvacet let. "Je aktuální rozhodnout, zda mají být tyto případy navždy nedořešeny a zatěžovat naši budoucnost nebo zda umožníme, aby byly tyto věci dořešeny a orgány činné v trestním řízení mohly dál pokračovat v započaté práci. Nebo umožníme, aby uplynutím času se zakonzervoval nezákonný stav," vysvětlují komunisté.

Například ministerstvo spravedlnosti ale vidí ve změně trestního zákoníku problém. Šéf resortu Pavel Blažek totiž připomíná, že i nyní se promlčecí doba přerušuje zahájením trestního stíhání. "Není tedy důvod obávat se o dostatek času k řádnému dokončení již zahájených trestních stíhání," píše ve své připomínce.

I kdyby se však k novele vyjádřila vláda nesouhlasně, návrh půjde k projednání do Poslanecké sněmovny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…