Zloději, kteří vyloupili Schwarzenberga, jdou před soud

12.12.2012 12:36

Českobudějovický krajský soud začal řešit dva roky starý případ, kdy ministra zahraničí, místopředsedu TOP 09, prezidentského kandidáta a známého aristokrata Karla Schwarzenberga vykradli. Respektive jeho rodové sídlo Orlík. Dva muži ve věku 39 a 41 let z Příbrami jsou obžalováni z vloupání do zámku Orlík 12. dubna 2010.

Zloději, kteří vyloupili Schwarzenberga, jdou před soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Podle státní zástupkyně tehdy kolem půl páté v noci vylezli po přinesených žebřících ze zámeckého parku na terasu. Rozbili boční dveře, autogenem rozřízli mříž a v zámku vypáčili a vykopli dveře čtyř místností s vystavenými exponáty.  Z vitrín sebrali cennosti za více než osm milionů korun. Dalších 100 tisíc škody napáchali na zařízení.

Orlík je přitom po Pražském hradě a Karlštejně nejlépe střeženým objektem v Česku. Přesto se čin stal. Oba obvinění ale to, že by něco provedli, popřeli.

Vojtěch P. k námitkám ohledně jeho DNA na zajištěném nářadí a k jeho pachové stopě na laně u žebříku na hradbě a na pákovkách na terase zámku uvedl, že mohlo jít o jeho věci, které někdo užil ke krádeži – má v Mirovicích volně přístupný domek se zahradou, v němž podobné nářadí měl. Byl mu opakovaně vykraden, což prý policii oznámil.

Milan D. vloupání do zámku „směroval" na jistého Roberta, který se mu prý opakovaně zmiňoval, že by chtěl odtud ukrást nějaké věci, a pak si od něho půjčil autogen, který mu vrátil v červnu 2010. Kde viděl meč nebo šavli, k tomu se odmítl vyjádřit. Jeho pachová stopa byla nalezena na látkové tašce zajištěné na místě.

Viktor P. (33), který je v tomto hlavním líčení obžalován „jen" z vloupání do zlatnictví v Příbrami, k vloupání na zámek řekl jenom, že mu jistý Stanislav S. přinesl pruhy červeno-zlaté látky a chtěl, aby z nich vypáral nějaké kovové nitě, že je to pro něho moc pracné. Tak je páral, dával do pytlíků a dal mu je za pervitin. Později mu prý pan S. přivezl ještě nějaké kamínky.

Soud vyslechl některé svědky, další ještě bude vyslýchat. Podle kastelána ale zloději zámek dobře znali. Myslí si, že museli být nejméně dva, protože jeden by se nestačil vracet pro ukradené věci a odnést i autogen – celá akce jim musela trvat jen oněch asi deset minut.

Vyslýchán měl být i jeho syn, který s ním onu noc jel na zámek, ale otec ho omluvil pro nemoc. Sám majitel Karel Schwarzenberg by měl být k soudu přizván rovněž. Protože je ale panství napsáno na jeho syna Johana, bude to zřejmě on. Všechny ale šokovalo, když se čin stal, že právě ministr zahraničí tehdy nebyl výrazně zděšen, že přišel o rodinné cennosti.

„Nejsem první ani poslední, kdo byl vykraden a důvěřuji policii, že dopadne tyto pachatele a budou pak náležitě potrestáni. Majetek není můj, ale mého syna, on je jeho správcem,“ odvětil tehdy na otázku, zda ho mrzí, že lapkové navštívili právě Orlík.

Na dotaz, zda ho zasáhlo, že odnesli cenné a rodově děděné kusy, odpověděl: „Jistě, že to mrzí, ale nemohu mít přehled o všem a je to nyní věc policie, aby to vše vyšetřila,“ nechal se před dvěma lety bez zvláštních emocí slyšet.

Kníže Schwarzenberg se již nerad vyjadřuje k záležitostem okolo Orlíku: Je sice majitelem firmy, která nese název Orlík nad Vltavou s.r.o, ta spravuje lesy, louky a rybníky. Ale o většinu věcí se stará jeho syn. Karel Schwarzenberg vlastní na jihu Čech některé polnosti, zámek Čimelice, zámeček Varvažov a několik drobných nemovitostí. Většinu věcí ale i tak spravuje syn.

Hlavní líčení bylo zatím s pachateli odročeno a bude nejspíš pokračovat po Novém roce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…