Změna podmínek pro podnikání bank je před schvalováním

30.04.2014 11:55

Sněmovna dnes propustila do závěrečného čtení vládní předlohu, která mění zákony v souvislosti s novými evropskými směrnicemi upravujícími podnikání bank a dalších finančních institucí. Sněmovní rozpočtový výbor ji doporučil schválit beze změny. Změna mimo jiné znamená, že od roku 2015 by Česká národní banka neměla dohlížet na úroveň likvidity poboček zahraničních bank působících v Česku.

Změna podmínek pro podnikání bank je před schvalováním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrála KB na Václavském náměstí

Zákon převádí dohled nad likviditou poboček bank z členských států, tedy nad schopností uhradit jejich závazky, z dohledu hostitelských zemí na domovské země. ČNB však zůstává i právo vyžadovat od poboček bank informace o jejich činnosti na území ČR i právo přijmout vůči nim opatření k ochraně finanční stability v hostitelském státě v případě vzniku mimořádné situace.

Návrh zákona také ukládá bankám a dalším finančním institucím tvořit několik druhů rezerv. Účelem je zlepšit jejich kapitálovou vybavenost. Budou muset vytvářet bezpečnostní kapitálovou rezervu, proticyklickou kapitálovou rezervu, kapitálovou rezervu ke krytí systémového rizika a kapitálovou rezervu pro globální a jiné systémově významné instituce. Společně budou tvořit tzv. kombinovanou kapitálovou rezervu instituce.

Pokud kapitál firem klesne do pásma čerpání uvedené kombinované rezervy, budou muset dotčené instituce omezit rozdělování zisku podle vyhlášky ČNB. Současně budou muset předložit plán na obnovení kapitálu, který bude centrální banka schvalovat a monitorovat. ČNB uvádí, že by banky neměly mít s novými požadavky potíže, protože je mohou pokrýt svým současným kapitálem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…