Změna v ČSSD: „Slávku, jsem na tebe pyšný.“ A Jiří Dienstbier...

15.06.2017 7:21

Premiér Bohuslav Sobotka ode dneška není předsedou sociální demokracie. Nahradil ho ministr vnitra Milan Chovanec. Sobotka ode dneška není volebním lídrem. Tím se stal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který teď bude v ČSSD tím nejdůležitějším mužem. Alespoň do voleb. Senátor Jiří Dienstbier to vítá. A nejen on. Stávající ministr zahraničí Zaorálek je prý pyšný na to, jak se Sobotka v krizi zachoval. Někteří sociální demokraté však středeční rozhodnutí vnímají jako tragédii.

Změna v ČSSD: „Slávku, jsem na tebe pyšný.“ A Jiří Dienstbier...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) ve čtvrteční MF Dnes přivítala nástup Zaorálka do pozice volebního lídra. „Kolega (Lubomír Zaorálek) je rozhodně přímější, dokáže být vtipný a je velmi dobrý rétor. Dokáže se k lidem dostat blíž. A já myslím, že vtipu ve velmi vážné volební kampani bude víc než potřeba,“ uvedla členka vlády.   

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola je naproti tomu skeptický. Rozdělení funkcí premiéra a volebního lídra prý mělo přijít mnohem dřív, teď už může být pozdě. Další ze straníků, který se dlouho pohybuje v Lidovém domě, sídle sociálních demokratů, k tomu dodal, že v centrále strany panuje chaos. „V Lidovém domě nefunguje nic,“ říká s trochou nadsázky dlouholetý člen strany, který se dodnes pohybuje v jejích nejvyšších patrech. Vedení strany se prý příliš zaměřilo na vládu a na osobní prospěch, a o chod strany se v podstatě nikdo nestará.

Pokud ČSSD opravdu získá v podzimních volbách jen něco kolem deseti procent hlasů, ČSSD bude mít ještě jeden problém. Bude bez peněz, zato se spoustou dluhů. „(ČSSD) Má dluhy 200 milionů, hrozí jí pokuta 337 milionů korun kvůli kauze Altner a už loni ČSSD ve volbách přišla skoro o 25 milionů korun,“ uvedl deník. Za každého poslance dostává strana od státu 900 tisíc korun. Straně by nezbylo nic jiného než se spolehnout třeba na příspěvky členů, jenže členská základna ČSSD se už několik let vytrvale snižuje.

Stávající předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) podle čtvrtečního vydání deníku Právo věří, že čtvrteční rošáda straně před volbami pomůže. Lubomír Zaorálek je velmi schopným řečníkem, který dokáže upoutat voliče, čímž by mohl získat i jejich hlasy. Finanční katastrofa by pak straně hrozit nemusela.

V úspěch sociální demokracie ve volbách věří i již několikrát zmíněný Lubomír Zaorálek. Ten dal mimo jiné jasně najevo, že je pyšný na to, jak se Sobotka v časech krize zachoval. „Sedli jsme si a přátelsky hledali cestu. Je to pro mě projev politické kultury, na kterou jsem pyšný,“ pochválil již ve středu večer Zaorálek Sobotku.

Ne všem se však ohlášené změny líbí. Poslanec ČSSD Václav Klučka tvrdí, že sledujeme tragédii. „Pro mě je to tragédie. Věřil jsem, že pro zlepšení práce grémia, předsednictva, pro přípravu voleb se najde jiné řešení než tohle. Členská základna bude mít velký problém to pochopit,“ uvedl zklamaný poslanec. Podobný názor zastává např. také zlínský lídr strany Antonín Seďa.

Naproti tomu senátor Jiří Dienstbier v Lidových novinách změny ve vedení strany přivítal. Zaorálek je podle jeho názoru přesvědčeným Evropanem a schopným rétorem, který přitáhne voliče.

„Myslím si, že Luboš Zaorálek to má v hlavě dobře srovnané. Dlouhodobě se věnuje přípravě programů a odbornému intelektuálnímu zázemí. Je také předseda Masarykovy dělnické akademie,“ řekl Jiří Dienstbier, který až do loňska seděl se Zaorálkem, vystudovaným filozofem a politickým ekonomem, ve vládě. „Je to přesvědčený Evropan. Uvědomuje si potřebu evropské integrace, bez níž dnes není možné ani naplňovat sociálnědemokratický program,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…