Zmlátili jsme ho, nebo nezmlátili? Více k podezření stran našich vojáků v Afghánistánu

28.11.2018 8:51

Čeští a američtí vojáci jsou vyšetřováni kvůli úmrtí zbitého afghánského vojáka Vahidulláha Chána, který byl ve vazbě kvůli obvinění ze zabití českého psovoda Tomáše Procházky z minulého měsíce. Informoval o tom americký deník The New York Times (NYT). Mluvčí českého ministerstva obrany Jan Pejšek obvinění důrazně odmítl. A nejen on. Píší o tom Lidové noviny.

Zmlátili jsme ho, nebo nezmlátili? Více k podezření stran našich vojáků v Afghánistánu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Američtí a čeští vojáci v Afghánistánu jsou vyšetřováni kvůli smrti člena afghánské jednotky, který byl zbit ve vazbě NATO v západním Afghánistánu, píše list s odvoláním na americké a afghánské činitele. Událost podle NYT ukazuje, jak se mezi vojenskými silami rozrostlo po 17 letech války napětí.

„Striktně odmítáme podobná obvinění. Probíhá standardní vyšetřování útoku příslušníka afghánských bezpečnostních sil na českého vojáka, kterého se účastní všechny zainteresované strany,“ sdělil dnes ráno Pejšek v e-mailu zaslaném ČTK. Armádní zdroj poté dodal, že z české mise nebyl nikdo stažen. „Osobně v českou stopu nevěřím,“ uvedl armádní zdroj. Postupem včerejšího dne pak bylo upravováno i zpravodajství NYT. V popiscích fotografií se doslova píše, že americké a afghánské úřady neřekly, že byl Chán zmlácen a zavražděn jednotkami NATO. Kauzou se i nadále zabývá Vojenská policie. Předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová uvedla, že informace ohledně zapojení českých vojáků do mučení však nejsou pravdivé.

Vahidulláh Chán byl obviněn, že minulý měsíc zabil českého psovoda Tomáše Procházku při jednom ze čtyř letošních smrtících útoků afghánských vojáků na příslušníky sil NATO.

Devatenáctiletý afghánský voják Chán začal 22. října střílet na projíždějící české vozidlo na základně Šindánd v provincii Herát. Při útoku zemřel Tomáš Procházka a další dva čeští vojáci byli zraněni. Během několika hodin byl Chán zatčen afghánskými jednotkami a vzat do vazby západních sil. V době, kdy byl navrácen afghánským jednotkám, byl zbitý a v bezvědomí, uvádějí afghánští úředníci. Krátce poté zemřel.

Původní text ZDE

Nejmenovaný americký činitel řekl, že tým armádní sedmé skupiny zvláštních sil, která pomohla převést Chána do vazby českých vojáků, byl stažen z Afghánistánu. Není však jasné, zda se američtí vojáci účastnili bití Chána. Vyšetřování pokračuje.

„Je potřeba objektivně posoudit, jestli se zpět do rukou afghánských vojáků dostal už zbitý. Jestli se prokáže, že byl předán v takovémto stavu zpět afghánským vojákům, potom se musí provést velmi důkladné šetření na straně naší, to znamená českých nebo amerických vojáků, zda nedošlo k nějakému trestnému činu,“ uvedl k případu bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Mluvčí mise vedené Američany v Afghánistánu Dave Butler přiznal vyšetřování, odmítl však poskytnout detaily. Americká armáda podle něj má zjistit, zda nedošlo ke zneužití pravomocí a případně povede dotyčné jednotlivce k zodpovědnosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…