Známá členka ODS píše o kšeftu Jiřího Pospíšila, exministryni Hanákové a křiku v galerii

03.12.2013 9:23

Šéfredaktorka serveru Virtually.cz Jana Dědečková se ozvala proti iniciativě, varující před odstavením Jiřího Fajta z čela Národní galerie. Za iniciativou stojí celá řada známých politických postav, například Jiří Pospíšil z ODS, Martin Stropnický z hnutí ANO nebo lidovec Daniel Herman.

Známá členka ODS píše o kšeftu Jiřího Pospíšila, exministryni Hanákové a křiku v galerii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Chystáte se více nakupovat?

2%
hlasovalo: 10502 lidí

Jana Dědečková je známá především z dob tzv. "televizní krize", kdy byla redaktory nenáviděnou členkou Rady České televize. Nyní se tato členka ODS na svém serveru Virtually.cz věnuje řadě kontroverzních témat. Již v pondělí napsala o Fajtovi, jmenovaném dvojnásobně demisiovanou ministryní Hanákovou poslední den v úřadě, že se nejspíš cítí výrazně lépe na politických sekretariátech nežli před kvalifikovaným odborným shromážděním. Na potvrzení těchto slov se za ředitele, který se má galerie ujmout od nového roku, postavili hned čtyři poslanci. Grémium ministra kultury, zahrnující prakticky celou odbornou veřejnost ČR, se naopak postavilo proti jeho uvedení do funkce.

Celý text výzvy ZDE

„Chtělo by se ptát, kde byli zmínění poslanci, když ministryně Alena Hanáková odvolávala generálního ředitele Národní galerie v Praze Vladimíra Rösela. Učinila tak totiž po dvou výstavách dalekosáhlého mezinárodního významu, které sama zahajovala,“ píše Dědečková. Pak připomíná, že personální rošádu v galerii prováděla ministryně ve dvojnásobné demisi (jednu podala sama, načež několik dní poté padla celá Nečasova vláda) a  její již vybraný nástupce Jiří Balvín ji opakovaně upozorňoval, aby proti protestům odborů i Uměleckohistorické společnosti Fajta nejmenovala.

VÝSTAVA V AKADEMII VĚD: SOCHAŘSKÉ PORTRÉTY VÁCLAVA HAVLA


 

Poslancům, kteří se za vybraného Fajta postavili, pak připomíná, že tento člověk se v součinnosti se šéfem společnosti Diag Human, neblaze známým Josefem Šťávou, pokusil oslabit pozici státu v desetimiliardové arbitráži. Rekapitulace kariéry zarputile obhajovaného ředitele pokračuje připomenutím, že v devadesátých letech v pozici zástupce ředitele napáchal účetní nedostatky v celkové výši přes šest set tisíc, a dovedl to tak daleko, že v březnu roku 1997 Národní galerie neměla na výplaty.

Mezi další Fajtovy odborné „úspěchy“ patří výstava o Karlu IV. Na Pražském hradě v roce 2006, která skončila ztrátou šedesát milionů korun, přičemž sám Fajt si jako kurátor vyfakturoval téměř dva miliony, což byl v té době plný dvojnásobek běžné taxy.

Pospíšil posílal do galerie Hanákovou

Dědečková následně spekuluje, že za celou věcí může být ekonomický záměr. V něm se prý projevují i zájmy Jiřího Pospíšila, jednoho ze signatářů protestu a známého poslance ODS. Ten je faktickým ředitelem Muzea Kampa provozovaného Medou Mládkovou, a toto soukromé muzeum si s oblibou půjčuje od Národní galerie obrazy pro své výstavy. Má tedy vlastní zájem na tom, aby mu šéf galerie šel „na ruku“.

Pro příklad Dědečková uvádí jeden z momentů, který prý zlomil vaz Fajtovu předchůdci. Pospíšilovo muzeum pořádalo výstavu Gustava Klimta a od galerie požadovalo mimo jiných i jeden z nejcennějších obrazů ve vlastnictví galerie. Ta však namítala, že obraz je velmi rozměrný a jeho stav by transportem mohl být poznamenán. Ministr Pospíšil se však prý jeho zapůjčení velmi nevybíravě domáhal a nakonec v galerii zapůjčení osobně urgovala ministryně Hanáková. Naléhavě argumenty restaurátorů ji prý nakonec přesvědčily, ovšem vlivný Jiří Pospíšil se právě v tu chvíli měl rozhodnout, že vzpurné vedení Národní galerie bude vyměněno.

Jeho lobbování za Fajtův nástup do čela galerie tedy údajně má zcela zištný záměr. Proč se tak vehementně angažují další poslanci, prý není jasné.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …