Známý Holanďan Wilders označil stoupence Pegidy za hrdiny bojující za demokracii

13.04.2015 21:03

Členy hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) označil šéf nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders za hrdiny, kteří bojují za svobodné a demokratické Německo. Wilders to řekl dnes večer na demonstraci Pegidy v Drážďanech.

Známý Holanďan Wilders označil stoupence Pegidy za hrdiny bojující za demokracii
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Aktivistům za otevřenou společnost se nepodařilo zablokovat stoupencům Pegidy cestu na demonstraci. Podle pozorovatelů však účast nedosáhla ohlášených 30 000 lidí. Televize n-tv odhadla počet stoupenců Pegidy na 8 000, policie oficiální odhad nezveřejnila.

„Je pro mě čest dnes tu před vámi mluvit,“ řekl Wilders. „V mých očích jste vy všichni hrdinové a tleskám vám. Protože není nic špatného na tom být hrdí němečtí vlastenci. Není nic špatného na tom, aby Německo nadále zůstalo svobodné a demokratické. Není nic špatného na tom bránit naši židovsko-křesťanskou civilizaci. Je to naše povinnost,“ prohlásil.

Většina Němců si prý myslí, že islám do Německa nepatří

Wilders rovněž kritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou a její vyjádření, že islám je součástí Německa. „Paní Merkelová, většina vašeho národa je toho názoru, že islám do Německa nepatří. Paní Merkelová, Nizozemsko, Německo a ostatní západní národy nejsou islámské země. Nechceme žádnou monokulturu, ale chceme, aby naše vlastní židovsko-křesťanská kultura byla vůdčí kulturou v našich zemích,“ řekl.

„Samozřejmě že všichni muslimové nejsou teroristé, ale většina teroristů jsou muslimové,“ uvedl rovněž Wilders. Podle něj by Německo mělo povolovat přistěhování pouze lidem, kteří jsou ochotni se asimilovat. Vyzval také muslimy žijící v Německu, aby se vzdali islámu. „Osvoboďte se od okovů islámu. Opusťte islám a zvolte si svobodu,“ řekl.

Účastníci demonstrace často přerušovali Wilderse potleskem, naopak při zmínkách o německých politicích zaznívaly bučení a pokřik „Merkelová musí pryč“ a „Vlastizrádci“.

Odpůrci označovali stoupence Pegidy za nacisty

Odpoledne uspořádali několik pochodů ulicemi saské metropole odpůrci Pegidy. Na svých transparentech označovali stoupence protiislámského hnutí za nacisty a volali po vstřícnosti vůči přistěhovalcům. Mezi demonstranty byl podle serveru MOPO24.de i předseda německých Zelených Cem Özdemir, k vidění byly také vlajky sociální demokracie (SPD).

Na několika místech se odpůrci Pegidy pokusili zablokovat ulice vedoucí k místu protiislámské demonstrace. Policie ale většině blokád zabránila. Drážďanský správní soud také na žádost policie zakázal aktivistům za otevřenou společnost uspořádat demonstrace proti Pegidě v bezprostřední blízkosti místa shromáždění protiislámského hnutí, aby se zamezilo možným střetům.

Podle drážďanské policejní mluvčí Jany Ulbrichtové se pochodů za otevřenou společnost zúčastnilo kolem 2 500 lidí, dalších zhruba 500 osob uspořádalo „spontánní demonstrace“ v ulicích vedoucích k místu shromáždění Pegidy. K fyzickému konfliktu mezi stoupenci a odpůrci Pegidy ale podle Ulbrichtové nedošlo, na některých místech na sebe pouze vzájemně pokřikovali nadávky.

Pegida pořádá pravidelné pondělní protiislámské demonstrace od loňského podzimu. Nejvíc lidí přilákala v lednu, kdy se v Drážďanech sešlo 25 000 osob. Na konci ledna ale došlo ve vedení hnutí k rozkolu poté, kdy část jeho představitelů kritizovala posilování vlivu pravicových radikálů v rámci Pegidy. Účast na demonstracích se poté výrazně snížila a už nepřekročila 7 000 lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…