Známý advokát z ČSSD zaútočil na Zemana: Kdy odstoupí, velezrádce?

31.10.2013 19:50

Advokát Jiří Vyvadil z ČSSD uvažuje o tom, kdy by mohl odstoupit prezident Miloš Zeman. Proč? Protože intrikoval proti ČSSD, a tím se dokonce dopustil velezrady. Ústava garantuje svobodnou soutěž demokratických politických stran a Zeman podle advokáta tuto soutěž narušil, když zasáhl do dění strany, které sám není členem.

Známý advokát z ČSSD zaútočil na Zemana: Kdy odstoupí, velezrádce?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Miloš Zeman v Chomutově

Autor v úvodu poznamenává, že v prezidentské volbě dal hlas Miloši Zemanovi a navzdory tomu, že s ním nesouhlasil například v jeho přílišné proizraelské politice, věřil, že bude dobrým prezidentem. Ocenil např. odstranění vlády expremiéra Petra Nečase (ODS) a nástup vlády Jiřího Rusnoka. Na blogu iDnes.cz ale také poznamenává, že pak nastala doba intrik prezidenta republiky, která ČSSD oslabila.

Zeman je hlavou spiknutí

„Systematicky už od svého zvolení nastoloval téma 'Pryč se Sobotkou' a hledal všechny cesty k její realizaci. Odmítnutí druhého pokusu, význam kroužkování na kandidátce na jižní Moravě a potom závěr - naplánovaná schůzka 4 dny před koncem voleb  s nejvěrnějšími stoupenci Haškova spolku….,  rozšafná úvaha v nedělním Moravcovu pořadu, kdy na jeho opakovanou otázku, zda jmenuje premiérem Sobotku, pronesl, že všechno je jinak a že si počká…. na rozhodnutí předsednictva…Roztomilé, že věděl, že předsednictvo změní rozhodnutí ÚVV.  Jasnovidec…,“ připomíná Zemanovy kroky Vyvadil.

Připomíná, že déle trvající vláda Rusnokova kabinetu nakonec ČSSD oslabila, protože občanům dovolila poněkud pozapomenout na Nečasovu vládu. Rusnokovu vládu přitom hlasitě podporoval právě Michal Hašek, a nese tedy spoluvinu na slabém výsledku sociální demokracie ve volbách.

Advokát je přesvědčen o tom, že Zeman je hlavou spiknutí, kterému čelil Sobotka. Ti, kteří jeho plán přímo realizovali -Michal Hašek či Zdeněk Škromach - se již omluvili a podpořili Sobotku jako vyjednavače o příští vládě. Ale co tvůrce tohoto spiknutí, ptá se autor.

Je to na žalobu

„Jako zázrakem si zranil koleno, nemůže mezi lidi a 6 týdnů bude znát jen vozík či berle… Štěstí v neštěstí. Přece se ho nikdo v tomto žalostném stavu nebude na nic ptát. Koleno tak bolí. Bolí - nebolí. Na ústavní žalobu to proti Miloši Zemanovi již lehce je, a neříkám to jako jediný,“ zdůrazňuje.

Obratem však dodává, že sám prezident neodstoupí a na ústavní žalobu nedojde. Přesto je důležité o tom mluvit. Ačkoli věřil, že levicová ČSSD bude moct spolupracovat s prezidentem, ale jisté rysy jeho osobnosti ukazují, že to nebude možné. Vyvadil je stejně tak přesvědčen, že nechuť k prezidentu Zemanovi mezi lidmi poroste. „A důvodně,“ uzavírá.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…