Známý český ekonom našel řešení migrační krize. Bylo zapsáno v dávné knize

19.10.2016 17:03

Ekonom Pavel Kohout se zamýšlí nad tím, jak vyřešit migrační krizi. Měli bychom prý odhlédnout od krajních řešení, jak od výkřiků o „milionech imigrantů do ČR“, tak o potápění lodí. Skutečné řešení našel Kohout ve sto dvacet let staré knize, jejíž vize se následně dokázala v praxi uplatnit.

Známý český ekonom našel řešení migrační krize. Bylo zapsáno v dávné knize
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

Kohout v komentáři na názorové straně Lidových novin poznamenává, že Evropa, včetně té vyspělé, ještě nedokázala integrovat ani Romy, kteří jsou jí mnohem bližší. U imigrantů z Afriky a Asie se podle něj navzdory historkám o inženýrech a atomových fyzicích nedá očekávat, že by většina z nich zvládla v evropských továrnách něco více než pomocné práce. Cesta nejmenšího odporu – sociální byty a sociální dávky – prý vede do pekel.

Skutečné řešení Kohout vidí v knize napsané již v roce 1896. Nese název Židovský stát a jejím obsahem je návod, jak řešit konfliktní situace mezi Evropany a židovskou menšinou. Autor knihy Theodor Herzl bere jako daný fakt, že Evropané jsou antisemité a Židy nenávidí. „Upřímně jsme se snažili splynout se společenským životem většinových komunit a zároveň si zachovat víru předků. Nebylo nám to dovoleno. V zemích, kde žijeme stovky let, nám nadávají do cizinců,“ píše se v ní.

Kohout tuší, že podobná slova bude ještě za mnoho let psát nějaký muslimský přistěhovalec. Proto bychom se měli inspirovat Herzlovými východisky.

Autor doporučoval, aby se Židé z Evropy vystěhovali a založili si vlastní stát, který si přizpůsobí svým pravidlům. To se nakonec stalo a Židé z celého světa dodnes odcházejí do Izraele (aktuálně například z Francie ve velmi vysokém počtu). A pokud to funguje v Izraeli, mohlo by to podle Kohouta fungovat i pro imigranty z chudých zemí. Evropa by jim proto měla pomoci najít území, kde by si ustavili vlastní stát a vzali věci do svých rukou.

Kohout při hledání doporučuje území, které v současnosti nekontroluje žádná vláda. Takovým je podle něj například Somálsko nebo ještě lépe Libye. Mezinárodní společenství by proto tyto nikým neovládaná území mělo obsadit a imigrantský stát ustavit právě zde.

Nový stát by prý určitě nebyl schopen poskytnout imigrantům sociální výhody, kvůli kterým se hrnou do Evropy. Ale mohl by přilákat ty, kterým aktuálně ke štěstí stačí bezpečí a jistota. A ti by začali budovat stát, který by posléze byl atraktivní pro další a další lidi. Kohout si pomáhá příkladem Izraele, který podle něj také vznikl v „chudé Palestině“, o které si původně všichni evropští Židé říkali, co tam budou dělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…