Známý novinář Neff: Pitomí politici budou vystřídáni ještě pitomějšími

21.08.2013 10:51

Známý novinář a publicista Ondřej Neff píšící už dlouhá léta pod pseudonymem Aston se v úvodníku středečního internetového deníku Neviditelný pes věnuje rozpuštění sněmovny. V něm odsuzuje "trapně alegorickou akci" poslanců ODS a přemítá nad dalším vývojem politické situace v Česku. "Smradlavé vody se hnuly," píše.

Známý novinář Neff: Pitomí politici budou vystřídáni ještě pitomějšími
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s mimistrem vnitra Pecinou

Publicista Ondřej Neff vyzdvihuje proslov poslance Pavla Béma, který mimo jiné vyslovil pochybnost, že na místo současných poslanců, hloupých a zkorumpovaných, přijdou zázrační noví a čistí. "Zlatá to slova, do mramoru tesat!" hřmí novinář na webu Neviditelný pes.

Sněmovna se rozpustila vysokým podílem 140 hlasů z 200. "Trapně působila alegorická akce občanských demokratů, kteří vyšli ze sálu, aby vyjádřili nesouhlas s tím, že sněmovna odchází od rozdělané zodpovědné práce. Situace se ale vyhrotila do té podoby, že se stala nesnesitelnou obecně," píše publicista.

Teď prý jde o to, jaká situace nastane po volbách, a v této souvislosti prý nabývají Bémova na vážnosti. Zatímco ODS klesá k hranici volitelnosti, dva subjekty stoupají - zemanovci a hnutí podnikatele Andreje Babiše ANO.

Celý komentář ZDE.

Noví čistí?

Neff upozorňuje na to, že tyto dva subjekty může postihnout stejný osud, jako postihl Stranu zelených. "Dalšími zázračnými novými čistými byly Veverky, politicko-ekonomický projekt Víta Bárty. Skončil rozpadem, symbolem je Karolína Peake, po které za půl roku také ani neštěkne pes," dodává Neff.

A teď se noví zázrační dobývají ke státním penězům, varuje publicista. Situace je prý ještě horší, protože lidé v roce 2006 a 2010 volili solidní strany ČSSD a ODS jako menší zlo. Tyto dvě partaje ale dnes představují pro mnohem více lidí naopak větší zlo.

"Oranžoví mají sotva jeden hlas z pěti a modří klesají k hranici volitelnosti. Klaus podporuje šovinismus a izolacionismus. Zeman chce honit zloděje a zabavovat majetky. Babiš chce být nejlepší, víc o něm nevíme. Dovedete si představit, kolik takových Zubových a Peake si na nás brousí zuby?" ptá se s obavami Neff.

Nicméně pozitivní prý je, že se "smradlavé vody hnuly". Sice přijdou nejspíš ještě smradlavější, ale aspoň budou jiné, což je podle Neffa hluboký princip a smysl demokratického režimu. "Ano, pitomí a zkorumpovaní politici budou vystřídáni jinými, mnohdy ještě pitomějšími a zkorumpovanějšími. Ale budou vystřídáni. Za ten pocit to stojí," uzavírá publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…