Známý véčkař Chaloupka založil novou stranu. Na pomoc si vzal hvězdu z Novy

24.10.2013 21:22

VÍME PRVNÍ Rodí se nový politický subjekt, za kterým stojí bývalý poslanec Otto Chaloupka a bývalý novinář České televize a TV Nova Stanislav Brunclík. Ve svém politickém projektu s názvem Republika se chtějí odlišit téměř ve všech směrech od dosavadních politických stran.

Známý véčkař Chaloupka založil novou stranu. Na pomoc si vzal hvězdu z Novy
Foto: red
Popisek: Otto Chaloupka

„V současné době osobní politické ambice nemám, ale to neznamená, že nemohu stát u zrodu subjektu, který by za nějaký čas mohl nabídnout alternativu, jak já říkám, normálním lidem. Věřím, že většině takových lidí je stejně jako mně ukradený pojem „politická moc“, ale schází jim uskupení osobností, které by v prvé řadě definovalo srozumitelný národní zájem a nabídlo uvěřitelné řešení,“ říká Stanislav Brunclík.

„Chtěl bych, aby principiálně šlo o přímou politiku v tom smyslu, že se budeme řídit rozumem a ne diktátem momentálního úzkého politického zájmu. I po zkušenostech z Věcí veřejných, vystřízlivění z pojmu politická spolupráce v koalici, si pořád myslím, že to může fungovat,“ popisuje základní myšlenku rodící se strany Otto Chaloupka.

Republika v současné době podává registraci nového politického subjektu a připravuje základní okruhy programu, se kterým chtějí zakladatelé postupně oslovit domácí osobnosti s žádostí o podporu či aktivní činnost ve straně. Není prý přitom cílem začít horečně budovat členskou základnu.

Tiskové prohlášení zakládané strany ZDE

„To už tady také bylo. Člověk se pak jen divil, co všechno do nové strany s prominutím nalezlo, když byl cítit potenciál volebního úspěchu. Je to možná naivní, ale chtěl bych spíše příznivce bez intenzivních politických ambicí než straníky s vidinou postupu v hierarchii na placená místa ve státní správě. Možná to jinak fungovat nemůže, ale proč to nezkusit,“ doplňuje Brunclík.

Brzy představí opěrné body programu

Společně s Chaloupkou už oslovili několik bývalých poslanců do užšího přípravného týmu, kteří nekandidují v nadcházejících předčasných volbách. Mimo jiných například Petra Skokana, Michala Babáka nebo senátora Pavla Lebedu. „Vážím si toho a tuto nabídku vážně zvažuji,“ reagoval Babák.

Republika v příštích týdnech představí základní teze, na kterých chce stavět svůj program. „Je spousta času. V krátkém čase tady vznikla hromada nových stran a nedělám si iluze, že tady na nás někdo čeká s otevřenou náručí. Nejdříve musíme mít co nabídnout,“ uzavírá Brunclík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …