Znásilňování mezi uprchlíky: Zlé věci z Německa

28.09.2016 13:51

Německo se v azylových centrech snaží vytvořit příjemné podmínky pro uprchlíky, má však stále dost práce před sebou. Velké potíže totiž mají v péči o ženy a děti, které jsou stále často znásilňovány a okrádány. Informuje NewsDeeply.com.

Znásilňování mezi uprchlíky: Zlé věci z Německa
Foto: Radim Panenka
Popisek: Nápisy na podporu uprchlíků na plotě sídla OSN v New Yorku

Německo započalo nový program ve snaze docílit většího bezpečí pro ženy a děti v azylových centrech. Ta jsou totiž mnohdy přeplněná, nemají oddělené sprchy či toalety a životní podmínky v nich jsou obzvlášť nebezpečné právě pro křehké pohlaví.

Anketa

Ctíte odkaz svatého Václava?

15%
51%
hlasovalo: 4621 lidí

„Potřebujeme lépe chránit ženy a děti v uprchlických zařízeních proti útokům,“ poznamenala německá ministryně rodinných záležitostí Manuela Schwesigová, která nedávno rozjela pilotní program ve spojení s UNICEF a Červeným křížem.

V rámci programu se speciálně cvičení sociální pracovníci snaží odhalit známky násilí a obtěžování v azylových střediscích, poskytují poradenství a přesouvají ženy a děti na oddělené ubikace s vlastní koupelnou a s možností zamknout dveře.

Jedno z takových nově vzniklých středisek pro rodiny s dětmi se nachází přímo v Berlíně a ačkoliv se sociální pracovníci snaží o to, aby prosperovalo, objevují se nové problémy. Především málo místa, nulové soukromí a obrovský hluk.

Celý text zde

Problémem je také skutečnost, že toto bezpečné ubytování je dostupné jen na omezenou dobu a ve velmi malé míře, což mimo jiné ztěžuje mnoha dětem například školní docházku, která je zcela zásadní pro jejich možnou integraci do společnosti.

„Hlídač se k nám chová zle a hrubě,“ řekla čtrnáctiletá Toulin, která vyrostla v Dubaji, spolu se svým dvojčetem Jasmin a početnou rodinou musely odejít do Evropy. „Nepomohou nám a když se jich zeptáte, tak se tváří, že vás neslyšeli. Každý den je s nimi problém. Hodně křičí na děti... chovají se k nám jako k vězňům,“ řekla dívka perfektní angličtinou a vyprávěla o tom, jak se vždy těší do školy, která pro ni představuje únik ze všedního utrpení azylového střediska.

„Škola je skvělá,“ řekla Toulin. „Je to místo, kde můžete potkat nové lidi, udělat si přátele a být sám sebou. Učitelé jsou milí, jednají s námi spravedlivě. Mám tam mnoho přátel,“ dodala s tím, že velký problém je její život v azylovém centru, kde je takový hluk, že se tam nedá učit, natož pak spát.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…