Zneužívali dotace díky klientelismu. Problém v tom ale nevidí

30.04.2012 22:03

Reportéři ČT se pro tentokrát obuli do středočeské sociální demokracie, kde zjistili zneužívání dotací v řádech desítek milionů korun. Reportáž je o klasickém příkladu klientelismu, střetu zájmu a propojení byznysu s politikou.

Zneužívali dotace díky klientelismu. Problém v tom ale nevidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Obec Ohaře loni se vší pompou otevřela školku. Slavnostního aktu se zúčastnil také hejtman Středočeského kraje David Rath, kterého doprovázeli důležití komunální politici, jež na projekt sehnali dotaci. Marek Semerád, krajský zastupitel ČSSD a předseda její kolínské organizace, a Lubomír Nymburský, zastupitel ČSSD v Kolíně a Semerádův bývalý tajemník. 

Starostka Ohařů Viera Obešlová /BEZPP/ žádala na školku dotace ve výši tři miliony tři sta tisíc, které nakonec získala. Dotaci jim podle mandátní smlouvy obstarala firma Folbeset plus, kterou vlastní právě Nymburský. 

Už sama tato skutečnost je podle bývalého protikorupčního detektiva na hraně práva, ne-li za ní. „Pokud je to proto, že ten mandantář to umí byrokraticky zpracovat, tak je to naprosto v pořádku. Pokud si však toho mandantáře vyberete proto, že v té společnosti fungují osoby, které mají přímý kontakt na rozhodující orgány nebo osoby, které rozhodují o té dotaci, pak si kupujete něco nelegálního, pak si kupujete výhodu známosti, výhodu klientelismu. A kupujete si nikoli práci, ale kupujete si to, že díky klientelismu vám bude ta dotace přiznána a to není standardní, ani zákonný smluvní vztah, to už je něco za hranou civilního, možná i trestního práva,“ vysvětloval Václav Láska.

Znají se dobře

Dotaci na školku schvalovalo krajské zastupitelstvo, jehož členem je i první zmíněný politik Marek Semerád. S Lubomírem Nymburským, tedy mužem, který dotaci zařizoval, má úzké obchodní vazby. Firma Lubomíra Nymburského sídlí v pražském bytě, který patří Semerádově manželce. Ve stejném bytě sídlila i Semerádova firma Cuibono. Další byt v Kolíně dokonce tito dva muži vlastní společně. 

Semerád přesto tvrdí, že o obchodních aktivitách Nymburského nic nevěděl. „O obchodních aktivitách pana Nymburského nejsem a ani jsem nikdy nebyl informován. Je pravda, že pan Nymburský je nájemníkem v bytě mé manželky v Praze - Kobylisích. Tento byt však není součástí společného jmění manželů, a pokud Vás k tomu zajímají další informace, obraťte se na moji ženu. Je pravda, že s panem Nymburským vlastním byt v Kolíně. Tuto investici jsme uskutečnili v době společného podnikání, které jsem v roce 2011 ukončil,“ vysvětloval Semerád

Starostka Obešlová známost obou mužů dosvědčila, nicméně překvapení z jejich společných podnikatelských aktivit neskrývala. "S panem Nymburským se znám od podzimu roku 2010. Spolupráci nemůžu hodnotit jinak než kladně, protože nám pomohl s tou školkou. Že se znají a panem Semerádem, to vím, protože oba dva jsou členové ČSSD tady na kolínsku nebo za Kolín a že jsou takhle společníci, to nevím," řekla starostka.

Zapomněl se vyloučit

Povinností Semeráda bylo vyloučit se z hlasování o přidělení dotací, kvůli možnému střetu zájmů, k čemuž však nedošlo. Podle Dagmar Nohýnkové /ODS/, předsedkyně Kontrolního výboru zastupitelstva Středočeského kraje je sebevyloučení poměrně vzácný jev, ke kterému dochází jen zřídka. „Určitě pan doktor Semerád nikdy nevstal a neřekl, že nebude hlasovat, protože je ve střetu zájmů., To bych si to pamatovala.“ uvedla. 

Sám Semerád v písemném vyjádření odmítl, že by byl ve střetu zájmů. Podle Lásky je ovšem jeho počínání naprosto nepřípustné, nemravné a nezákonné prolínání politiky se soukromým byznysem.

Náhoda?

Zastupitelé Ohař si vybrali Nymburského firmu Folbeset prý proto, že má dobré reference a výsledky. Reportéři nicméně zjistili, že firma Folbeset obstarala krajské dotace také středočeským obcím Doubravčice, Býchory, Klášterní Skalice, Přistoupim, Tatce (a Ohaře) za celkem 22,2 milionů korun.

Všechny tyto dotace prošly krajským zastupitelstvem, kde hlasuje i Marek Semerád. Uvedené dotační případy spojuje však daleko víc. Nymburského firma Folbeset nejenom že obcím sepisovala žádosti o dotace, ale organizovala jim taky výběrová řízení na stavební firmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…