Zoufalství od začátku do konce, žasnou ekonomové nad reformou. Ať mi to paní Nerudová ukáže...

11.05.2023 20:48 | Komentář

Hodně zavádějící je tvrzení, že 30 procent jsou výdaje státu na důchody. „Ale proboha, stát žádný důchod nikomu nedává. Vždyť jsou to peníze pojištěnců, které si tam vkládáme,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz makroekonom Jaroslav Ungerman s tím, že na ty peníze stát nemá vůbec právo sahat. Připomíná, že se v Česku v relaci k HDP vyplácí na důchody zhruba 8 až 9 procent, zatímco v Německu a jinde je to 12-13 procent. „Je to politicky naprosto zpackané, ale chápu, že koalice není schopná se na ničem lepším domluvit. Je to zoufalství od začátku do konce,“ hodnotí představenou důchodovou reformu Jaroslav Šulc.

Zoufalství od začátku do konce, žasnou ekonomové nad reformou. Ať mi to paní Nerudová ukáže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Přizpůsobení důchodového věku délce dožití a zpomalení růstu důchodů jsou dvě hlavní poselství důchodové reformy, kterou představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Nově by se měl věk odchodu do důchodu automaticky měnit na základě doby dožití. Konkrétní věk bude každoročně aktualizovat ČSÚ. Člověk se ho dozví v okamžiku dovršení padesáti let věku. Z roku na rok se však bude moci zvednout hranice pro odchod do penze maximálně o dva měsíce. „Průměrná doba pobírání důchodu by měla být 21,5 roku, což je doba, která je nyní,“ konstatoval ministr práce Marian Jurečka.

Zesložitění stanovování odchodu věku do důchodu považuje makroekonom Jaroslav Ungerman za nerozumné a zbytečné. „Stanovit pevnou hranici není nic proti ničemu. Vůbec nic se nestane, když věk pro odchod do důchodu zůstane 65. Ale stát by měl usilovat o to, aby lidé, kteří překročí hranici 65 let, pracovali dál, pracovali dobrovolně a bylo to zvýhodněné. To je podle mě důchodová reforma. To je to, co dnes neexistuje. Dnes, když pracujete po pětašedesátce a máte normální pracovní poměr, tak vám zvýší důchod o 0,4 procenta výpočtového základu. To je podle mých propočtů měsíční navýšení důchodu o 70 korun. Do toho systému přispíváte při průměrném platu 10 tisíc. Tak si to spočítejte, jak nesmyslně, hloupě a nevýhodně je ten systém nastaven,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Ungerman.

Pracující důchodce odvede 100 tisíc a dostane tisícovku

Nechápe, proč by lidé neměli pracovat do 70, pokud se na to cítí a chtějí. „Netvrdím, že takto musí pracovat všichni. Ale stát by měl lidi stimulovat k tomu, aby pracovali dál. I z hlediska normální logiky do toho systému jako pracující důchodce nasypu spoustu peněz a proti tomu nic nedostanu. Za rok tam dám 100 tisíc a dostanu tisícovku! Co je to za logiku nutit lidi, aby chodili do důchodu? Naopak. Ať pracují co nejdéle, když chtějí. Najděme pro ty lidi zaměstnání nebo jim řekněme, že budou pracovat ne pět, ale třeba dva nebo tři dny v týdnu, čemuž bude odpovídat jejich plat. To všechno se dá udělat. To je to, co bychom měli stimulovat. To by u mě byla reforma říct lidem: ‚Klidně pracujte, ale dostanete za to něco víc než dneska‘. Ale takovou úvahu asi od nikoho nemůžete chtít,“ podotýká zklamaně bývalý poradce čtyř českých premiérů.

Podle makroekonoma Jaroslava Šulce je tento způsob přizpůsobení důchodového věku délce dožití velmi zvulgarizovaný závěr Potůčkovy komise, která říkala: „Posouvejme věk odchodu do důchodu takovým způsobem, jak se bude měnit doba dožití mužů a žen. Podle toho se sdělí lidem, kteří mají do důchodu asi 15 let, jestli se jejich věk odchodu do důchodu bude měnit, nebo ne. Nám to tenkrát vycházelo, že by poměrně dlouho, až do roku 2030, měl zůstat důchodový věk na těch 65 letech. Ale může do toho vstoupit vyšší moc. Přišel covid a najednou se všechna demografická čísla zhroutila, protože zemřelo 40 tisíc lidí především seniorního věku,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Šulc.

V Česku na důchody v relaci k HDP 9 %, v Německu 13

Zásadu, aby lidé měli ještě čas se připravit, považuje za slušnou, ale nic jiného Marian Jurečka neřekl. „Při vší hrůze ta důchodová reforma není důchodová reforma. To je jenom přitvrzení těch klíčových parametrů jen a jen, aby se ušetřilo. Okrádat důchodce takhle nestydatě, že těm, co už jsou v důchodu, zredukuji valorizaci, a chlubit se tím, že základní důchod bude 20 procent průměrné mzdy, což při průměrné mzdě 40 tisíc vychází 8 tisíc měsíčně, to je děs. Kristepane, to si z nás pan ministr dělá srandu? Z 8 tisíc se přece nedá žít. To je nesmysl. Budou muset mít sociální dávky. Jen se tak znásobí výdaje, které bude mít stát na obsluhu důchodců. To nedává logiku,“ míní Jaroslav Šulc.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když se někde objeví Nerudová, nemůže to dopadnout jinak než absolutním fiaskem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseChristian , 12.05.2023 8:27:02

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…