Zpověď bývalého džihádisty: Drogy, alkohol, žádná práce. Pak objevil radikální islám. Nyní je v německém vězení a prý se polepšil, ale...

11.08.2016 19:04

Magazín Spiegel se ve svém aktuálním internetovém vydání věnuje problematice navrátilců z řad bojovníků Islámského státu zpět do Německa. Dnes šestadvacetiletý Nils D. bral drogy, popíjel alkohol a vyhýbal se práci. Jednoho dne objevil radikální islám a jeho život se tím dramaticky změnil.

Zpověď bývalého džihádisty: Drogy, alkohol, žádná práce. Pak objevil radikální islám. Nyní je v německém vězení a prý se polepšil, ale...
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Islámský stát dbá na pečlivé zaznamenávání poprav křesťanů

Šestadvacetiletý Nils D. bojoval za Islámský stát rok a viděl za tu dobu mnoho neskutečných zvěrstev. Včetně veřejného stínání hlav či zavěšování na sloupy s rukama svázanýma za zády. Na začátku listopadu 2014 měl už všeho dost a rozhodl se řady džihádistů opustit. Pod falešnou záminkou se vypravil do Turecka a odtud do svého domova v německém Dinslakenu. Ještě před tím si však zjistil, jestli nefiguruje na seznamu hledaných zločinců.

Dnes si Nils odpykává trest vynesený zemským soudem v Düsseldorfu, který jej poslal do vězení na čtyři roky a šest měsíců. Jak Spiegel konstatuje, obviněný muž vyvázl díky spolupráci s německými orgány poměrně s lehkým trestem. „Pro vyšetřovatele jsou jedinci jako on velmi cenní, protože o minulosti německých islamistů nejsou k dispozici téměř žádné informace. Velmi často nejsou zpravodajské služby ani schopny ověřit, jestli byl vlastně obžalovaný součástí bojové mašinérie ISIS,“ píše týdeník.

Většina z asi dvou set navrátilců se ke své minulosti nechce vyjadřovat. Když chtějí dosáhnout mírnějšího trestu, pouze přiznají, že vycestovali do Sýrie. Výjimkou je zmiňovaný Nils D., kterého doplňují Harry S. z Brém a Harun P. z Mnichova. „Tito tři bývalí příslušníci bojových jednotek Islámského státu na sebe kvůli spolupráci s německými úřady berou značné riziko. Poskytnutí svědectví považují islamisté za neodpustitelnou zradu a hrozí, že se jim za vše budou chtít v budoucnosti pomstít,“ uvádí Spiegel.

Před svojí proměnou v radikálního islamistu neměl Nils D. žádný životní cíl. Dle svých slov spal každý den do oběda, poté surfoval po internetu a scházel se s kamarády po klubech a kavárnách, kde společně brali drogy, pili alkohol a hráli karty. „Nikdo z nás neměl žádné koníčky. Já jsem se jen tak poflakoval a práci jsem si byl schopen sehnat vždy jen dočasně. Takhle to šlo několik let, až jsem objevil díky svému bratranci islám a stal se salafistou. Na podzim 2013 jsem odjel bojovat do Sýrie,“ vypráví Nils D. svůj životní příběh.

Za svého působení v Islámském státě nosil Nils typické dlouhé vousy a oblékal se vždy do černého. Pravidelně také navštěvoval veřejné popravy, které jej prý ale spíš děsily. „Zpočátku jsem z nich měl husí kůži. Po nějakém čase si ale zvyknete,“ uváděl před vyšetřovateli, kteří mimo jiné zjistili, že se nechal fotit s pistolí v ruce, kterou mířil na záda jednoho z vězňů. Nils D. přesto odmítá, že by se někdy on sám osobně podílel na mučení nebo usmrcení vězňů, a svého činu lituje. „Bylo to neuvěřitelně hloupé a dnes toho samozřejmě lituji.“

V současné době má za sebou Nils D. jeden a půl roku trestu a je možné, že bude už v příštích měsících propuštěn za dobré chování. Vyšetřovatelé na něj pějí jen chválu a tvrdí, že díky své dobré paměti a skvělému pozorovacímu talentu by se mohl stát policistou. Přesto je tu jeden značně znepokojující aspekt. Nils D. se stále nezřekl radikálního islámu. „Nepřipustil si, že Islámský stát jen vraždí a terorizuje. Stejně tak ještě nedošel k přesvědčení, že to nemá nic společného se skutečným islámem,“ uzavírá Spiegel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…