Zpravodaj ČT z Německa: Čelíme tu dobře organizované propagandě krajní pravice. Je jen otázka času, kdy někoho zabijí

28.08.2015 23:05

Jako v poslední době téměř každý den i páteční Události, komentáře se zabývaly problematikou uprchlické krize. Nejprve popsal situaci ve východoněmeckém městě Heidenau zpravodaj ČT Martin Jonáš, a pak o možnostech, jak celou migrační vlnu řešit na evropské úrovni, hovořil Martin Povejšil, velvyslanec ČR při EU.

Zpravodaj ČT z Německa: Čelíme tu dobře organizované propagandě krajní pravice. Je jen otázka času, kdy někoho zabijí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Jonáš vysvětlil, že v Heidenau, které v posledních dnech neblaze proslulo mnoha útoky pravicových extremistů na zdejší uprchlický tábor, byla situace do poslední chvíle nejasná. Nejprve byla o tomto víkendu veškerá veřejná shromáždění zakázána, následně byla povolena a nakonec bylo povoleno jen to, které bylo na podporu uprchlíků. Protože ale poslední verdikt přišel poměrně pozdě, nakonec v pátek proběhla jak akce na podporu migrantů, tak i demonstrace jejich odpůrců. Ta však prý nebyla příliš početná.

Je jen otázkou času, kdy si útok pravicových radikálů vyžádá smrt

Zpravodaj mimo jiné uvedl, že v Německu sice část lidí uprchlíkům pomáhá, ale odpůrců je čím dál více. Alespoň tomu nasvědčuje to, že zatímco v posledních dnech hořela každou noc jedna ubytovna uprchlíků, poslední noc hořely už dvě. Naproti tomu podle posledních průzkumů přibylo Němců, kteří uprchlíky nepovažují za problém, je jich asi 60 %.

Německo prý ale v poslední době čelí dobře organizované propagandě ze strany krajně pravicových skupin. Ty dosud skomíraly na pokraji zájmu, uprchlická vlna jim ale vlila novou sílu. Závěrem Jonáš varoval, že prý je jen otázkou času, kdy některý z útoků pravicových radikálů na zařízení pro azylanty přinese smrt.

Z EU se nedaří deportovat migranty, kteří nemají nárok na azyl

Velvyslanec ČR při EU Martin Povejšil si posteskl, že azylové standardy v EU nejsou zavedeny a že ostraha vnější hranice EU nefunguje tak, jak by měla i podle současných předpisů.

Malý je také počet uprchlíků, kteří nemají na území EU nárok na azyl, jež se skutečně podaří deportovat do jejich domovské země. „Účinnost návratové politiky je jen 39 %. To znamená, že přes 60 % těch, kteří nesplňují podmínky, aby mohli v EU zůstat, tu stejně zůstávají,“ řekl Povejšil.

Televize připomněla výrok politika TOP 09 Petra Gazdíka, který řekl, že EU se při řešení uprchlické krize chová jako Evropská mumie.

V celé EU dochází k masivnímu zneužívání azylových řízení

Povejšil vysvětlil, že dohodnout na půdorysu 28 států EU cokoliv je problematické. Unie proto není schopna radikálních změn, a rozhodování proto tak dlouho trvá. „Možná celý systém EU byl stvořen do jiné doby, než jaká je teď,“ podotkl poněkud pesimisticky.

Dalším problémem je, že nemáme mechanismy na to, jak na vnější hranici EU rozlišovat mezi lidmi, jež potřebují mezinárodní ochranu, od těch, kteří na ni nárok nemají. EU je tohoto rozlišení schopna, až když jsou migranti na jejím území, a tak napříč EU dochází k masivnímu zneužívání azylových řízení.

Upozornil také, že na podzim čeká oživení diskuse o tom, že by jednotlivé státy EU měly povinně přijmout určitý počet uprchlíků. Tento záměr přitom narazil na nesouhlas hlavně středo- a východoevropských zemí včetně Česka.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…